UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Камбоджі виявили найбільшу прісноводну рибу на Землі

Довжина гігантського ската склала чотири метри.

У річці Меконг у Камбоджі, ймовірно, виявили найбільшу прісноводну рибу Землі. За словами вчених, довжина тіла гігантського ската від кінчика носа до хвоста становить чотири метри, а його вага – майже 300 кілограмів, повідомляє CNN.

Читайте також: Вчені виявили біля берегів Антарктиди найбільше у світі нерестилище риб

Рибу назвали Борамай, що у перекладі з мови кхмерів означає «повний місяць». Зазначається, що спіймана особина є самкою, її випустили назад у воду після проведення вимірювань і після того, як вчені помітили її електронним способом для відстеження пересування та поведінки.

Рибу впіймали минулого тижня біля Ко Преа – острову на північній камбоджійській ділянці річки Меконг. Вона змістила з першого місця гігантського сома вагою 293 кілограми, якого зловили вище за течією в Таїланді у 2005 році.

Після того, як рибалка спіймав ската, що відноситься до виду, що зникає, він зв'язався з компанією Wonders of the Mekong, яка допомогла помітити рибу і випустити її назад в річку.

У річці Меконг мешкає третя за різноманітністю популяція риб у світі. Разом з тим, вона скорочується через надмірний вилов риби, забруднення навколишнього середовища, вторгнення солоної води та виснаження донних відкладень. За даними Wonders of the Mekong, особливо вразливі до цих змін скати. Фіксувалася масова загибель цих риб, незважаючи на заходи, вжиті для збереження виду.

Раніше понад 500 найменших пінгвінів у світі було знайдено мертвими біля берегів Нової Зеландії за останні кілька місяців. Експерти не можуть з упевненістю сказати, що спричинило смерть птахів, але думають, що свою роль відіграли кліматичні зміни.