UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гренландії знайшли останки «жахливого звіра» віком 500 мільйонів років

Гігантський морський хробак був домінантним видом у стародавніх океанах.

"Жахливий звір" - неймовірно великий хробак з гігантською щелепою домінував в океанах Землі близько 500 мільйонів років тому. На це вказали останки стародавньої істоти, що відмінно збереглися, повідомляє Live Science.

Новий вид хижих хробаків назвали Timorebestia koprii, або жахливий звір. Його останки було виявлено у Гренландії. У стародавнього хижака були плавці з боків та пара довгих вусів. За словами вчених, хробаки виростали до 30 сантиметрів, що робило їх одними з найбільших тварин свого часу.

Читайте також: Палеонтологи знайшли останки найважчої тварини на Землі

«Timorebestia були гігантами свого часу і знаходилися на вершині харчового ланцюга. Це робить його еквівалентним за важливістю деяким із найбільших хижаків сучасних океанів, таким як акули та тюлені, але такими, що існували ще в кембрійський період», — заявив у Якоб Вінтер, палеонтолог із Брістольського університету в Англії.

Деякі зразки Timorebestia настільки добре збереглися, що вченим вдалося вивчити систему травлення істот, щоб визначити, чим вони харчувалися перед смертю. Більшість здобичі, що знаходилася в кишках черв'яків, становили морські двостулкові кембрійські членистоногі, відомі як Isoxys. Вчені навіть виявили одного викопного хробака з Isoxys в області щелепи.

Isoxys були надзвичайно поширені в регіоні, де були знайдені останки Timorebestia. На їхньому тілі розташовувалися захисні шипи, спрямовані вперед і назад. Це мало захистити істоту від з'їдання.

"Однак їм явно не вдалося повністю уникнути цієї долі, тому що Timorebestia поїдали їх у великих кількостях", - заявив Мортен Лунде Нільсен, колишній докторант університету Брістоль.

Бомбардуючи зразки T. koprii пучком електронів, вчені виявили на їхньому животі нервовий центр, відомий як вентральний ганглій. Наявність цього нервового пучка, який, ймовірно, допомагав черв'якам контролювати свої рухові м'язи, унікальна для нині живої групи крихітних морських черв'яків, відомих як хробаки-стріли, або хетогнати. Це свідчить про те, що стародавні істоти були їхніми родичами. Однією з ключових відмінностей між цими древніми хробаками і хетогнатами, що нині живуть, є розташування їх щелеп.

Нагадаємо, нещодавно вчені назвали новий древній вигляд гігантської морської ящірки із «сердитими бровами» та коротким хвостом на честь Йормунганда, морського змія із скандинавської міфології. Істота під назвою Jörmungandr walhallaensis мешкала 80 мільйонів років тому назад у стародавніх морях, які розташовувалися на території сучасної Північної Дакоти.