UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Давосі створена комісія, яка займеться інтернет-загрозами

За два роки комісії належить оцінити ступінь поширення цензури в інтернеті, а також рівень втручання в роботу інтернет-ресурсів розвідувальних відомств США та інших країн.

Учасники Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі оголосили про створення комісії по вивченню шляхів майбутнього розвитку інтернету.

До складу робочої групи увійдуть 25 осіб, серед них політики, науковці, колишні співробітники спецслужб, зокрема, колишній глава британського Центру урядового зв'язку сер Девід Оманд і екс-міністр внутрішньої безпеки США Майкл Чертофф, один з авторів закону, яким було розширено повноваження американських спецслужб. Очолить нову комісію колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

За два роки групі під його керівництвом належить оцінити ступінь поширення цензури в мережі, а також рівень втручання в роботу інтернет-ресурсів розвідувальних відомств США та інших країн.

"Стрімкий розвиток інтернету стало можливим завдяки його відкритості. Зараз ця відкритість під загрозою", - заявив Більдт. Як підкреслив шведський міністр, вільна Мережа повинна залишатися настільки ж невід'ємним елементом будь-якого сучасного суспільства, як свобода інформації чи свобода слова.

В якості однієї з головних причин створення комісії учасники Давосу назвали викриття екс-співробітника Агентства національної безпеки США (АНБ) Едварда Сноудена. Влітку 2013 року Сноуден передав пресі інформацію про програми з масштабної стеження за інтернетом, розроблених АНБ. Після публікації секретних документів, комісію з вивчення діяльності АНБ (у тому числі у сфері інтернет-стеження) створили в США. 17 січня за результатами її роботи президент США Барак Обама запропонував обмежити повноваження розвідувального відомства і заборонити його співробітникам здійснювати стеження за головами дружніх Сполученим Штатам країн.

Карл Більдт є одним з найбільш активних користувачів мережі з числа світових політиків. У 1994 році він став першим великим політиком подала лідеру іншої держави електронний лист (Більдт написав американському президенту Біллу Клінтону). Крім того, Більдт довгий час вів блог і займався розвитком відеоканалу шведського Мзс на YouTube. Є у міністра і особистий аккаунт в Twitter. Його клієнтами є понад 250 тисяч чоловік.

Засновниками комісії виступили частково фінансується урядом Канади Центр інновацій в області міжнародного державного управління (CIGI) і британський дослідницький інститут Chatham House. У спільній заяві ці дві організації назвали основні джерела загрози для "відкритого, вільного, глобального інтернету". З їх точки зору, це "авторитарні держави" і масштабна стеження у віртуальному просторі, про яку повідомив світові Сноуден.

Першорядне увагу члени комісії збираються приділити проблем цензури, стеження і захисту особистих даних у інтернеті. Планується поведінка "близько півдюжини" нарад у різних країнах світу, кожна обійдеться приблизно в 150 тисяч фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, чергове, 44-е засідання Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) відкрилося в Давосі 22 і триватиме до 25 січня. Офіційна тема форуму - "Перебудова світу: наслідки для суспільства, влади і бізнесу". !zn