UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чумацькому Шляху помічена зірка з рекордною швидкістю

Зірка головної послідовності виявилася найшвидшою з коли-небудь виявлених в галактиці.

Астрономи випадково виявили Чумацькому Шляху нову зірку головної послідовності, яка виявилася найшвидшою з усіх, коли-небудь знайдених в галактиці. Світило рухається зі швидкістю 1700 кілометрів на секунду, повідомляє Naked science.

За словами дослідників, зірка S5-HVS1 відносно молода, її вік становить всього 500 мільйонів років. Світило важче за Сонце в 2,5 рази і відноситься до головної послідовності класу А, як Сіріус А, Альтаїр і Вега.

За розрахунками дослідників, зірка вилетіла з центру Чумацького Шляху близько 4,8 мільйонів років тому. Вчені вважають, що енергії, яка знадобилася, щоб запустити S5-HVS1 в простір, достатньо, щоб прискорити Землю до 99,7% від швидкості світла.

Разом з тим, чому саме світило було викинуто з центру галактики, дослідники не знають. Ймовірно, що S5-HVS1 – це компонент подвійної системи, яка підійшла дуже близько до кордонів чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Одна з зірок була поглинена чорною дірою, а друга, S5-HVS1, вилетіла з центру галактики, на величезній швидкості.

Інша теорія вчених полягає в тому, що кілька мільйонів років тому центр нашої галактики зіткнувся з меншою за розміром чорною дірою, в результаті чого безліч зірок було викинуто в космічний простір.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.