UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тварини могли впадати в подобу сплячки ще 250 мільйонів років тому - вчені

Вчені знайшли в Антарктиді останки лістрозавра, який впадав в стан, схожий на сплячку.

Американські вчені знайшли в Антарктиді останки лістрозавра, який жив тут близько 250 мільйонів років тому. Дослідивши останки, вчені прийшли до висновку, що він впадав в стан, який нагадує сплячку у сучасних тварин, повідомляє Naked science.

Сплячка - це стан, звичний для багатьох сучасних тварин. Він допомагає їм пережити холоди і полярні ночі, витрачаючи при цьому мінімум енергії. Але під час тріасу клімат був сухим і теплим, на початку періоду умови були приблизно однаковими по всій земній кулі.

Лістрозавр - це далекий родич ссавців, ймовірно, що він був цілком «тропічною» твариною, оскільки Антарктида в ті часи була покрита лісом. Лістрозаври представляли собою доволі великих істот, в середньому розміром з сучасних свиней, поширених по всьому світу. Ці приземкуваті і кремезні тварини не мали зубів, зате мали пару міцних іклів, якими, ймовірно розкопували корінці та іншу їстівну рослинність.

Ікла лістрозавров росли протягом усього життя, тому поперечні перерізи можуть містити інформацію про метаболізм, стреси або періоди голодування. В ході дослідження вчені порівняли поперечні зрізи іклів шести лістрозавров, які мешкали на території сучасної Антарктиди, з іклами чотирьох особин, які жили на території Південної Африки.

У іклах тварин з Антарктиди були знайдені щільно розташовані товсті річні кільця, які, як вважають вчені, вказують на періоди стресу. «Найближчий аналог маркерів стресу, які ми побачили на іклах антарктичних лістрозаврів, - це сліди напруги на зубах, пов'язані із зимовою сплячкою у деяких сучасних тварин», - заявила провідний автор дослідження і науковий співробітник Гарвардського університету Меган Р. Вітні.

Разом з тим, однозначно говорити про те, що лістрозаври впадали в сплячку, рано. Вчені говорять про стан, схожий на сплячку, наприклад, коли в організмі спостерігається уповільнення метаболізму.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені розповіли про стрімке танення антарктичного льодовика Ширасе

Раніше вчені розповіли про те, чому динозаври були такими великими. На їхню думку, цьому сприяла унікальна будова кісток динозаврів.