UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цвіль з Чорнобиля може захищати астронавтів від космічного випромінювання

Щити з живих організмів можуть допомогти людям в освоєнні глибокого космосу.

Вчені заявили про те, що грибки, які виросли всередині реактора Чорнобильської АЕС, можуть бути використані в якості захисту від космічного випромінювання, який необхідний астронавтам при дослідженні глибокого космосу. Як повідомляє CNet, гриби Cladosporium sphaerospermum здатні «харчуватися» радіацією.

У ході дослідження вчені відправили грибки на Міжнародну космічну станцію на 30 днів для того, щоб вивчити їхню здатність блокувати радіацію. Ці грибки містять у собі меланін, який може поглинати радіацію і перетворювати її на енергію.

Дослідники використовували двосторонню чашку Петрі: на одній стороні грибки були, а на іншій – ні. Під чашкою розмістили детектор радіації, який вимірював випромінювання кожні 110 секунд. Виявилося, що грибки дійсно можуть поглинати радіацію, зменшивши рівень випромінювання на 2%.

Вчені відзначають, що одна з важливих особливостей грибків – їхня здатність самовідтворюватися і самовідновлюватися. На орбіту необхідно надіслати зовсім небагато грибків з живильним середовищем для того, щоб вони самостійно створили цілий живий щит. Дослідники припускають, що їх можна використовувати для захисту від радіації колоній на Марсі та Місяці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: З Чорнобильської зони відчуження намагалися вивезти 300 кг радіоактивних ягід – Нацполиция

Раніше вчені заявили про те, що найбезпечнішим місцем для майбутньої бази на Марсі може стати Рівнина Еллада. Лавові трубки, які розташовуються тут, зможуть захистити людей від впливу радіації.