UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цукрозамінники у напоях можуть порушувати ритм серця – дослідження

Штучні замінники цукру, як правило, менш калорійні, ніж звичайний цукор, проте не факт, що безпечніші для здоров'я в цілому.

Споживання двох літрів "дієтичних" газованих або інших штучно підсолоджених напоїв на день здатне збільшити ризик порушення ритму серцебиття на 20%, показали результати дослідження, проведеного в Китаї, пише The Guardian.

Йдеться про ризик такого виду аритмії серця, як фібриляція передсердь. Це хаотичне тремтіння верхніх камер серця, в нормі вони б'ються організовано. Симптоми включають втому, задишку та прискорене серцебиття. Високий ризик фібриляції передсердь може бути вродженим, проте часто це захворювання виникає внаслідок нездорового життя відпочатку здорових людей.

У дослідженні також розглядалися напої з доданим цукром та чисті несолодкі соки – наприклад, апельсиновий. З'ясувалося, що напої з додаванням цукру підвищують ризик розвитку фібриляції передсердь на 10%, тоді як вживання приблизно чотирьох унцій чистих соків, що не підсолоджуються, знижує ризик розвитку захворювання на 8%.

Кардіолог Теодор Магліоне з Університету Роберта Вуда Джонсона в Нью-Джерсі додає, для профілактики такого виду аритмії також мають значення регулярні фізичні вправи та відмова від продуктів із високим вмістом холестерину та жиру.

Читайте також: Офіс та дистанційка: де працівники успішніші та щасливіші

"Навіть помірна втрата ваги асоціюється зі значно меншою кількістю рецидивів фібриляції передсердь після лікування", – сказав він.

Фібриляція передсердь також може призвести до утворення тромбів, інсультів та інших ускладнень, пов'язаних із серцем, а також раннього недоумства у літньому віці.

Центр контролю та профілактики захворювань США стверджує, що інсульт є "провідною причиною серйозної довгострокової інвалідності". А фібриляція передсердь є основною причиною інсульту в США.

Люди старше 65 років схильні до більшого ризику серцево-судинних захворювань, таких як фібриляція передсердь та інсульт, тому для цієї групи важливіше дотримуватися здорового способу життя та уникати штучно підсолоджених напоїв.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні ввели нові вимоги до цукру, призначеного для вживання людиною.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!