UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦЕРН планує відправити до космосу свій перший супутник

Апарат розширить роботу, яку проводить Великий адронний колайдер.

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) планує запустити в космос крихітний супутник, який зможе розширити радіаційні дослідження, які проводять учені. Як повідомляє Space.com, запуск апарату CELESTA розміром з кубсат (CERN Latchup Experiment STudent sAtellite) відбудеться 13 липня.

Читайте також: Великий адронний колайдер: за 10 років відкрито лише бозон Хіггса - не дуже багато для такої дорогої іграшки

Запуск буде здійснено Європейським космічним агентством за допомогою ракети-носія Vega-C. Апарат буде запущено до центру внутрішнього радіаційного поясу Землі. Він являє собою зону частинок, що були захоплені магнітним полем нашої планети і кружляють над нею.

Тут CELESTA має виміряти вплив випромінювання на електроніку. Зазначається, що апарат тісно пов'язаний з Великим адронним колайдером, оскільки запустить у космос детектор, який раніше вже протестували за умов цього прискорювача частинок.

"Використовуючи датчики RadMon для вимірювання рівня радіації на низькій навколоземній орбіті, CELESTA перевірить, чи можна використовувати RadMon у космічних місіях, чутливих до радіації, від телекомунікаційних супутників до систем навігації та спостереження за Землею", - заявили в організації.

Раніше вчені, які працюють на Великому адронному колайдері, виявили три нові види екзотичних частинок. Вони виявили незвичайний пентакварк, заряджений тетракварк та його нейтрального партнера.