Вчені з Університету Каліфорнії в Ріверсайді заявили, що маловідомий вид тропічних бджіл пристосувався до поїдання м'яса. Як повідомляє Phys.org, комахи розвинули додатковий зуб для відкушування плоті, а їхній кишечник тепер більше нагадує кишечник стерв'ятників, ніж інших бджіл.
На думку дослідників, бджоли почали харчуватися м'ясом через високу конкуренцію за нектар.
«Це єдині бджоли у світі, які еволюціонували, щоб використовувати джерела їжі, які не виробляють рослини, що є досить помітною зміною в раціоні», - заявив один із дослідників Дуг Янега.
Зазначається, що у бджіл, джмелів і бджіл без жала в кишечнику мешкають одні й ті п'ять видів мікробів. І цей склад залишився незмінним упродовж 80 мільйонів років еволюції. Вчені вивчили кишечник бджіл-стерв'ятників та з'ясували, що склад їхньої мікрофлори значною мірою відрізняється від мікрофлори бджіл-вегетаріанців.
Щоб простежити за тим, як ці зміни з'явилися і працюють, вчені вирушили до Коста-Рики, де мешкає цей вид бджіл. Вони розставили приманку – невеликі шматочки курчати, розвішані на деревах. Стратегія виявилася дієвою та привабила комах-стерв'ятників.
Вчені відзначають, що зазвичай у бджіл без жала на задніх лапах є корзини для збору пилку. Бджоли-стерв'ятники використовували ці конструкції для збирання шматочків курячого м'яса.
Дослідники зібрали бджіл, які харчуються і м'ясом, і пилком, а також тих, які їдять лише м'ясо, щоб вивчити відмінності у їхній мікрофлорі. Виявилося, що кишкові бактерії бджіл-стерв'ятників кардинально відрізняються від їхніх родичів.
«Мікробіом бджіл-стерв'ятників містить бактерії, що люблять кисле середовище, яких немає у їхніх родичів. Вони схожі на бактерії, виявлені у справжніх стерв'ятників, а також у гієн та інших тварин, що поїдають падаль, мабуть, щоб захистити їх від патогенів, які виявляються в падалі», - заявив один із дослідників Квін Макфредерік.
Одна з бактерій, виявлена у бджіл, – Lactobacillus – міститься у багатьох ферментованих продуктах харчування людини. Виявили в їхніх кишківниках і Carnobacterium, яка відповідальна за перетравлення плоті.
Вчені відзначають, що хоч ці бджоли і не можуть вжалити, вони все ж таки не зовсім безпечні. Щелепи деяких із них виділяють секрет, який може призвести до появи пухирів та виразок. Незважаючи на те, що бджоли їдять м'ясо, мед, який вони виробляють, все ще солодкий і їстівний.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.
Раніше вчені з'ясували, що агресивні бджоли виділяють більш насичену ферментами отруту. На кількість і якість отрути, що виробляється, впливає також спека.