UA / RU
Підтримати ZN.ua

Торік спека вбила 50 тисяч людей у ​​Європі – дослідження

Континент нагрівається набагато швидше, ніж інші частини світу, що призводить до пожеж, посухи та проблем зі здоров’ям.

Дослідження виявили, що спекотна погода, спричинена забрудненням вуглецем, торік убила майже 50 тисяч людей у ​​Європі, при цьому континент нагрівався набагато швидше, ніж інші частини світу, пише The Guardian.

Ці висновки були зроблені після того, як пожежі охопили ліси за межами Афін, коли Франція видала попередження про надмірну спеку для великих районів країни, а Велика Британія очікує день, який, за даними Метеорологічної служби, буде найспекотнішим у році.

Лікарі називають тепло «тихим вбивцею», оскільки воно забирає набагато більше життів, ніж більшість людей уявляють. Згідно з дослідженням, опублікованим у Nature Medicine, якби люди не адаптувалися до підвищення температури за останні два десятиліття, руйнівний рівень смертності у 2023 році був би на 80% вищим. 

За словами Елізи Галло, екологічного епідеміолога з ISGlobal і провідної авторки дослідження, результати показали, що зусилля, докладені для адаптації суспільства до хвиль спеки, були ефективними.

«Однак кількість смертей, пов’язаних із спекою, все ще занадто висока. Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж у середньому в світі, – ми не можемо спочивати на лаврах», — попередила вона.

Хвилі спеки стають гарячішими, довшими та більш поширеними через те, що люди спалюють викопне паливо та знищують природу, засмічуючи атмосферу газами, які діють як парник і нагрівають планету. У всьому світі 2023 рік був найспекотнішим за всю історію спостережень, і вчені очікують, що 2024 рік незабаром перебере цю першість.

Читайте також: Сьогоднішнє потепління – лише "квіточки": кліматологи пророкують "ягідки"

Дослідники виявили, що більш прохолодні країни Європи, такі як Велика Британія, Норвегія та Швейцарія, зіткнуться з найбільшим відносним збільшенням кількості некомфортно спекотних днів. Але абсолютна кількість загиблих і надалі буде найбільшою в південній Європі, яка краще пристосована до спекотної погоди, але більш схильна до пекучих температур.

Вчені виявили, що смертність, пов’язана зі спекою, у 2023 році була найвищою в Греції – 393 смерті на мільйон осіб, за нею йдуть Італія – 209 смертей на мільйон та Іспанія – 175 смертей на мільйон.

У понеділок пожежники в Греції боролися з лісовими пожежами біля Афін, що змусило владу евакуювати кілька передмість столиці та дитячу лікарню. Неодноразові хвилі спеки висушили навколишній ліс і перетворили дерева на трут.

У 2003 році хвиля спеки вбила 70 тисяч людей по всьому континенту, і чиновники почали намагатися рятувати життя, створюючи системи раннього попередження та плани профілактики. Але майже через два десятиліття кількість загиблих від рекордної спеки у 2022 році, яка забрала понад 60 тисяч життів, змусила дослідників замислитися, наскільки ефективними виявилися ці заходи.

Вчені змоделювали вплив спеки на здоров'я за різні періоди часу з початку століття і оцінили кількість смертей минулого року в 47 690. Вони виявили, що рівень смертності був би на 80% вищим, якби температура 2023 року фіксувалася в період 2000–2004 років. Для людей старше 80 років спека виявилася б удвічі смертоноснішою.

Читайте також: Спека у серпні: синоптикиня сказала, коли чекати

Домінік Роає, керівник відділу дослідження даних у Climate Research Foundation, який не брав участі в дослідженні, сказав, що його результати збігаються з опублікованими дослідженнями. Він додав, що необхідно краще контролювати вплив спеки на групи найбільшого ризику, а також реалізацію планів із запобігання смертельних випадків.

«Ми дуже добре стежимо за температурою, але не за впливом на здоров’я. Соціальна адаптація до підвищення температури зіграла вирішальну роль у запобіганні смертності в Європі, але залишається недостатньою», — вважає Роає. 

Вчені кажуть, що уряди можуть захистити людей від хвиль спеки, створюючи прохолодні місця з більшою кількістю парків і меншою кількістю бетону, встановлюючи системи раннього попередження, щоб сповіщати людей про неминучу небезпеку, і зміцнюючи системи охорони здоров’я, щоб лікарі та медсестри не були перевантажені, коли температура різко зростає.

Але окремі дії, такі як перебування вдома та пиття води, також сильно впливають на кількість загиблих. Перевірка старих сусідів і родичів, які живуть самі, може врятувати їх життя.

Доктор Санті Ді П’єтро, доцент кафедри невідкладної медицини в Університеті Павії, говорить, що його колеги щодня лікують більше пацієнтів, ніж на початку січня під час сезону грипу.

За його словами, із хвилями спеки необхідно боротися на всіх рівнях, але люди можуть вжити простих заходів, щоб убезпечити себе та своїх близьких. До цих заходів належить  уникання сонця в найспекотніші години дня, пошуки тіні на вулиці та відмова від алкоголю на користь води.

«Як би очевидно це не звучало, питна вода має першочергове значення для запобігання зневоднення. Люди похилого віку часто не відчувають спраги, тому ми повинні стежити за ними додатково», — сказав він.

Еліза Галло наполягає, що необхідно більше працювати над адаптацією до змін клімату, щоб  пом’якшити наслідки підвищення температури. 

«Зміну клімату слід розглядати як проблему здоров’я», – наголосила вона.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!