UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Independent розповіло, як Україна «змінює науку на війні» завдяки мобільним ДНК-лабораторіям

З їхньою допомогою можна за кілька годин ідентифікувати людей, які загинули на війні.

Британське онлайн-медіа The Independent випустило статтю та документальний фільм, у яких розповіло, як Україна використовує мобільні ДНК-лабораторії, що дозволяє зробити прорив у «науці на війні». Лабораторії дозволяють за кілька хвилин вивчити зразки ДНК та ідентифікувати загиблих внаслідок російської агресії, пише видання.

Таким чином, час, який був потрібний для ідентифікації загиблих, скорочується з можливих кількох років до кількох годин.

Читайте також: Неможливо навіть взяти матеріал ДНК: Україна отримує тіла загиблих у жахливому стані

Лабораторії були надані західними донорами, включаючи уряд Франції та Фонд Воррена Баффета. Вони пересуваються країною в поліцейських фургонах, дозволяючи командам обробляти докази в режимі реального часу. Влада зазначає, що лабораторії дозволять значно скоротити час на ідентифікацію загиблих, а також прискорити процес збирання доказів військових злочинів РФ.

До війни процес обробки ДНК вимагав надсилання зразків на захід України або навіть за кордон. А це могло розтягнути процес ідентифікації на роки. Міжнародні експерти попереджали, що ідентифікація всіх загиблих може зайняти «десятиліття».

Але завдяки мобільним лабораторіям результат може бути «миттєвим».

«Раніше через величезну кількість загиблих була велика черга на аналіз ДНК у лабораторіях, які ми мали на заході України», — пояснив Сергій Болвінов, начальник Головного слідчого управління в Харківській обласній поліції.

Минулого року влада виявила понад 400 тіл у братській могилі в Ізюмі, який протягом п'яти місяців окупували російські війська.

«За моїми оцінками, на вилучення та аналіз ДНК з цих тіл з використанням нашої раніше існуючої системи пішло б до п'яти років. Нам довелося б сказати родичам: «Ви стоїте у черзі, і колись ми отримаємо ваші ДНК-збіги». Це змінилося», - зазначив Болвінов.

Він додав, що лабораторії можуть обробити зразки ДНК лише за 100 хвилин. Зараз у Харківській області розташовано чотири такі лабораторії, одна з них – в Ізюмі.

Глава департаменту війни Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов вважає, що кількість жертв повномасштабної російської агресії може досягати 100 тисяч людей. Це в 10 разів більше, ніж за офіційними даними ООН.

Він додав, що ще 3300 тіл тільки доведеться впізнати. Це з тим, що у деокупованих територіях знаходять масові поховання, які виникли під час російської окупації.

Нагадаємо, на початку квітня 2022 року Збройні сили України вигнали окупантів з Київщини. Там було виявлено сотні людей, замучених російськими військовими.

У липні ОБСЄ надала докази того, що Росія використовувала камери тортур та цивільних осіб як живий щит у Бучі та Ірпені. Організацією задокументовано «низку камер тортур, розділених бетонними стінами», виявлених у літньому таборі в Бучі, включаючи кімнату, яка, за словами представників ОБСЄ, використовувалася для страт.