UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп TESS знайшов дві молодих планетних системи

Системи знаходяться на відстані приблизно 130 світлових років від Землі.

Астрономи за допомогою телескопа TESS виявили чотири планети-підлітка, які обертаються навколо двох відносно молодих зірок. Як повідомляє NASA, зірки TOI 2076 і TOI 1 807 розташовуються на відстані 130 світлових років від Землі, а дистанція між ними становить близько 30 світлових років.

Вік обох зірок становить близько 200 мільйонів років, що рівняє приблизно 5% від віку Сонця. У 2017 році за допомогою даних Європейського космічного агентства вчені встановили, що обидві зірки рухаються в одному напрямку. Хоча зірки розташовуються занадто далеко одна від одної, щоб складати подвійну систему, вони пов'язані і, швидше за все, з'явилися з однієї хмари газу.

На думку вчених, TOI 2076 і TOI 1807 викидають спалахт, які є набагато сильнішими і частішими, ніж ті, які спостерігаються на Сонці. Разом з тим, можливо, що наше світило було настільки ж активним в цьому віці.

Навколо TOI 2076 обертається три міні-нептуна - планети, розміри яких знаходяться між розмірами Землі і Нептуна. TOI 2076 b а три рази більша за нашу планету, вона обертається навколо зірки за 10 днів. Планети TOI 2076 c та d майже в чотири рази більші за Землю, а їх орбітальні періоди перевищують 17 днів.

Біля TOI 1807 розташовується тільки одна планета, TOI 1807 b, яка обертається навколо зірки за 13 годин. Планети з таким орбітальним періодом зустрічаються дуже рідко, TOI 1807 b стала наймолодшою з них.

Вік зірок вказує на те, що їхні планети знаходяться десь в середині процесу формування атмосфер. TOI 2076 b отримує приблизно в 400 разів більше ультрафіолетового випромінювання від зірки, ніж Земля від Сонця, а на частку TOI 1807 b такого випромінювання доводиться в 22 тисячі разів більше, ніж на нашу планету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Марсіанський вертоліт NASA зробив нові знімки Червоної планети

Раніше вчені з Інституту астрономії Товариства Макса Планка виявили біля червоного карлика недалеко від Сонця землеподібну планету, якій вдалося зберегти свою атмосферу. Вона може допомогти вченим вивчати атмосфери інших світів.