UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп TESS відкрив надземлю і субнептун біля близьких до Сонця зірок

Вчені провели спостереження за об'єктами за допомогою наземних телескопів.

Вчені з Університету Колорадо в Боулдері за допомогою наземних телескопів підтвердили відкриття надземлі та субнептуна біля двох близьких до Сонця червоних карликів. Як повідомляє N+1, надалі дослідники спробують знайти на планетах атмосфери.

Екзопланети TOI 122b і TOI 237b були відкриті телескопом TESS біля неактивних М-карликів ще в 2018 році. Надалі за ними спостерігали наземна система LCOGT (Las Cumbres Observatory Global Telescope) і телескопи TRAPPIST-South, «Магеллан - Бааде» і SALT (Southern African Large Telescope).

TOI 122b - це субнептун, радіус якого складає приблизно 2,72 радіуса Землі. А його маса в 8,8 рази більша, ніж у нашої планети. Оберт навколо своєї зірки планета здійснює за 5,08 земних дня, вона знаходиться на відстані приблизно 0,04 астрономічних одиниці від світила. Рівноважна температура екзопланети оцінюється в 431 Кельвіна, а сама система розташована приблизно в 206 світлових роках від Сонця. Передбачається, що планета має щільну атмосферу і не знаходиться в зоні життя своєї зірки.

TOI 237b обертається навколо зірки, яка знаходиться на відстані 124 світлових років від Сонця. Планета приблизно в три рази важча за Землю, а її радіус - приблизно в 1,44 рази більший за земний. Її рівноважна температура становить близько 355 кельвінів. TOI 237b здійснює один оберт навколо свого червоного карлика за 5,44 земних дня і знаходиться на середній відстані приблизно 0,03 астрономічних одиниці від зірки.

За словами вчених, обидва цих об'єкти є цікавими з точки зору вивчення утворення, динаміки і складу екзопланет.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Лопнув ще один трос радіотелескопу Аресібо, є ризик каскадного руйнування

TESS протягом своєї місії повинен допомогти вченим знайти нові планети, придатні до життя. Передбачається, що телескоп, оснащений чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок на відстані до 300 світлових років. Супутник шукатиме на яскравому тлі зірок крихітні плями, які можуть виявитися планетами. Всього вчені розраховують виявити кілька тисяч планет, якими в подальшому будуть більш поглиблено займатися інші телескопи.