UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп "Джеймс Вебб" виявив невеликий астероїд

Це найменше небесне тіло, яке зміг спостерігати телескоп на даний момент.

Телескоп "Джеймс Вебб" простежив найменший об'єкт, який потрапив у його об'єктив на даний момент. Це раніше невідомий астероїд, розміри якого можна порівняти з римським Колізеєм, повідомляє CNN.

Помітити присутність астероїда вдалося команді європейських вчених. Його діаметр становить 100-200 метрів, він знаходиться в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером. Цей пояс у формі бублика є домом для більшості астероїдів Сонячної системи.

Читайте також: Телескоп «Джеймс Вебб» виявив свою першу екзопланету

Новий астероїд може бути найменшим з усіх, які будь-коли були знайдені в Головному поясі. Такі маленькі, темні космічні об'єкти надзвичайно важко спостерігати, але астрономи зможуть використовувати "Джеймс Вебб" для пошуку таких астероїдів у майбутньому.

Подальші спостереження дозволять вченим більше дізнатися про астероїд і підтвердити, що це справді новий об'єкт.

Відкриття було зроблено випадково, коли інструмент телескопа Mid-InfraRed Instrument або MIRI направили на астероїд Головного поясу (10920) 1998 р. BC1, який був відкритий у 1998 році. Це було зроблено для калібрування інструменту.

«Ми – зовсім несподівано – виявили невеликий астероїд у загальнодоступних калібрувальних спостереженнях MIRI. Це одні з перших вимірів MIRI, націлених на площину екліптики, і наша робота передбачає, що за допомогою цього інструменту буде виявлено багато нових об'єктів», - заявив Томас Мюллер, астроном з Інституту позаземної фізики імені Макса Планка у Німеччині.

Астероїди - це залишки утворення Сонячної системи, і астрономи визначили місцезнаходження понад 1,1 мільйона з них. Багато астероїдів досі залишаються невідомими, і знахідка «Джеймса Вебба» натякає на те, що потужний інфрачервоний телескоп може виявити набагато більше маленьких кам'янистих об'єктів, які раніше уникали виявлення.

Нагадаємо, журнал Science назвав запуск телескопа "Джеймс Вебб" головним науковим проривом минулого року.