UA / RU
Підтримати ZN.ua

Танення льодовиків Арктики призведе до рекордних викидів вуглекислого газу - найгірший прогноз глобального потепління

Танення льодовиків активізує мікробів, які зроблять поглинання планетою вуглекислого газу більш нестабільним.

Вчені поділилися черговим відкриттям у сфері вивчення факту глобального потепління: внаслідок танення арктичних льодовиків, кількість виділеного вуглекислого газу може перевищити всі озвучені прогнози в чотири рази, передає Science alert.

Мікроби в арктичній вічній мерзлоті активуються при підвищеній температурі і можуть зробити поглинання планетою вуглекислого газу більш нестабільним. Залізо пов'язує в грунті, як вважають фахівці, 5% CO2 від усієї кількості на планеті. У разі потепління зазначені мікроби послаблять ці зв'язки і звільнять весь вміст.

"Якщо бактерії дійсно підривають здатність заліза вловлювати вуглець по всій Арктиці, дослідники попереджають, що танення вічної мерзлоти може привести до набагато більшого викиду вуглецю, ніж передбачалося навіть в наших гірших сценаріях", - зазначено в Science alert.

Відкриття було підтверджено в результаті дослідження болотистій місцевості на півночі Швеції. Міжнародна група вчених за три роки зібрала три основних зразка грунту в болоті Стордален в Абіско. Таке відкриття обіцяє змінити погляд на поточні кліматичні моделі, так як результати відображають широко поширені умови.

"Це означає, що у нас є великий новий джерело викидів CO2, який необхідно включити в кліматичні моделі і більш ретельно вивчити», - сказав Карстен В. Мюллер, який вивчає органічна речовина грунту в Копенгагенському університеті.

Читайте також: Глобальне потепління призводить до повільного перемішування вод Світового океану

Раніше на Північному полюсі американське управління океанографії і атмосфери зафіксувало різке потепління. Зазначалося, що в 2020 році Північний полюс нагрівався удвічі швидше решти планети. Критична позначка вперше побила рекорд, який був встановлений в 2012 році. Так, в управлінні океанографії і атмосфери припустили, що в 2040-2060 рр влітку в Арктиці може взагалі не залишитися морського льоду, а на Алясці зникне багаторічна мерзлота.

Так, фахівці не можуть сказати, що ситація покращиться і станеться повернення до оптимального температурного рівня, який останній раз був зафіксований в 2006 році.