UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таємниця Сахари: як райський куточок перетворився на пустелю

Нова модель допомагає знайти точки неповернення для клімату.

Вчені розповіли, як Сахара стала пустелею

Вчені розповіли, як Сахара стала пустелею

З кінця останнього льодовикового періоду до приблизно 6000 років тому територія, яка зараз відома як пустеля Сахара, була родючою зеленою землею, багатою життям. Але ця епоха, відома як «Африканський вологий період», раптово закінчилася, перетворивши колись яскравий регіон на суху, безплідну пустелю, яку ми бачимо сьогодні.

Вчені тривалий час намагалися зрозуміти, як повільні зміни у кількості сонячного світла, пов'язані зі зміною орбіти Землі, могли призвести до такого різкого зрушення клімату. Ця загадка підкреслює ширшу проблему розуміння та прогнозування різких зрушень у природних системах, які зазвичай пов'язані з точками неповернення, повідомляє SciTechDaily.

Читайте також: Доісторичний перепис: зміни клімату призвели до різкого зниження чисельності стародавніх людей

Нове дослідження Андреаса Морра та Нікласа Бурса, вчених з Мюнхенського технічного університету та Потсдамського інституту вивчення впливу клімату, пропонує новий метод, який допомагає визначити наближення точок неповернення клімату.

Традиційні методи попередження припускають, що зміни не корелюватимуться в часі. Але це не має сенсу, оскільки передбачає, що погода кожного дня буде незалежною від попереднього. І ця невідповідність знижує надійність традиційних методів.

Метод Морра і Бурса усуває цю невідповідність, оскільки вчені розробили оцінки стабільності систем для реалістичних кліматичних умов.

Вчені застосували цей метод до аналізу перетворення Західної Сахари на пустелю. В результаті їм вдалося виявити чітке попереднє попередження про втрату рослинності, яке відповідало перетину точки неповернення.

"Наші результати показують, що різке закінчення африканського вологого періоду, ймовірно, було викликане ослабленням стабільності системи, оскільки орбітальна конфігурація Землі змінювалася, поступово підштовхуючи систему до точки неповернення", - заявив Морр.

За словами Бурса, запропонований метод дозволяє створити систему раннього попередження про наближення до точок неповернення клімату в різних природних системах. «Наші результати показують, що масштабні кліматичні переломні події, подібні до цієї, в принципі можна передбачити, що, як ми сподіваємося, дозволить своєчасно втрутитися», - додав він.

Дослідники вважають, що подібні системи раннього оповіщення дозволять захистити людські спільноти та екосистеми від подолання таких точок неповернення, пов'язаних із змінами клімату.

Раніше вчені виявили у пустелі Атбай у Східному Судані наскельні малюнки, які розповідають історію далекого минулого. Хоча зараз цей регіон досить посушливий, малюнки вказують на те, що колись це була вкрита травою земля з великими пасовищами та багатим тваринним світом.