UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світ чекає «катастрофічне» падіння народжуваності і ми до нього не готові - вчені

Населення країн буде стрімко скорочуватися і старіти.

Вчені заявили про те, що на наш світ очікує криза народжуваності, до якої він погано підготовлений і яка матиме «приголомшливий» вплив на наше суспільство. Показники народжуваності свідчать про те, що до кінця століття населення фактично кожної країни світу знизиться, повідомляє ВВС.

До 2100 року в 23 країнах - включаючи Іспанію і Японію - населення скоротиться вдвічі. Населення також буде стрімко старіти: кількість тих, кому виповнюється 80 років, можна буде порівняти з кількістю новонароджених.

Коефіцієнт народжуваності - середня кількість дітей, яких могла б народити жінка, - скорочується. Якщо його значення впаде нижче 2,1, населення країни почне скорочуватися.

У 1950-х роках жінка в середньому могла народити 4,7 дитини. Тепер же вчені з Інституту з вимірювання показників здоров'я та оцінки стану здоров'я Університету Вашингтона показали, що в 2017 році коефіцієнт народжуваності становив 2,4, а до 2100 року опуститься нижче 1,7.

Вчені вважають, що це призведе до того, що населення планети, яке досягне 9,7 мільярда осіб до 2064 року, знизиться до 8,8 мільярда до кінця століття.

«Це дуже серйозно, населення більшої частини світу скорочується. Я думаю, це дуже важко зрозуміти і усвідомити, наскільки це важливо. Це незвично, і нам доведеться реорганізувати спільноти», - заявив професор Крістофер Мюррей.

Очікується, що до кінця століття населення Японії скоротиться з 123 мільйонів за даними 2017 року до 53 мільйонів. Населення Італії за той же період скоротиться з 61 мільйона до 28 мільйонів осіб. Це дві країни з 23, до числа яких також входять Іспанія, Португалія, Таїланд і Південна Корея, в яких кількість населення скоротиться вдвічі.

Китай, який є найбільш густонаселеною країною світу, досягне піку чисельності населення в найближчі чотири роки (1,4 мільярда), але до кінця 2100 року чисельність населення знизиться до 732 мільйонів.

Вчені пов'язують падіння коефіцієнта народжуваності з тим, що все більша кількість жінок отримує доступ до освіти і можливість будувати кар'єру, а також з тим, що доступ до засобів контрацепції стає все більш легким. Тому багато жінок вважають за краще народжувати меншу кількість дітей.

Разом з тим, ці показники не повинні бути сигналом до обмеження прав жінок або доступу до засобів контрацепції. Дослідники закликають шукати інші шляхи стимулювання народжуваності.

Зниження народжуваності може призвести до суттєвої зміни структури суспільства. Очікується, що кількість дітей у віці до п'яти років скоротиться з 681 мільйона в 2017 до 201 мільйона в 2100. А ось кількість людей старше 80 зросте з 141 мільйона в 2017 до 866 мільйонів в 2100.

Деякі країни намагаються боротися з різким зниженням народжуваності, відкриваючи кордони для мігрантів. Але ця політика стає все менш ефективною, оскільки з цією проблемою стикається все більше країн.

У деяких країнах також створюють більш сприятливі умови для пар, у яких з'являються діти, догляд за дитиною роблять безкоштовним, застосовують фінансові стимули і пільги при влаштуванні на роботу. Але це працює не завжди.

Наприклад, Швеції вдалося підняти коефіцієнт народжуваності з 1,7 до 1,9, але цей показник в Сінгапурі все ще знаходиться на рівні 1,3.

«Якщо ці прогнози хоча б на половину правдиві, міграція буде необхідністю для всіх націй, а не опцією. Щоб досягти успіху, нам потрібно на фундаментальному рівні переосмислити глобальну політику. Розподіл людей працездатного віку матиме ключове значення для процвітання або занепаду людства», - заявив Ібрагім Абубакар з Університетського коледжу Лондона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Китай посилив контроль народжуваності серед мусульманської меншини – AP

Згідно з даними електронного перепису, який провели в кінці минулого року, населення України складає 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Результати перепису визначені станом на 1 грудня 2019 року. Зокрема, в Україні проживає 5 мільйонів 756 тисяч дітей у віці від 0 до 14 років, а також 6 мільйонів 248 тисяч людей похилого віку (65 років і старше).