UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суперконтиненти Землі розпадалися у два етапи – вчені

Розпад суперконтинентів починався з утворення тріщин-рифтів.

Вчені заявили про те, що суперконтиненти Землі розпадалися у два етапи: спочатку всередині них виникала тріщина-ріфт, яка повільно "розтягувала" їх на частини. Потім зв'язок між частинами раптово розривалася, і з них утворювалися "звичайні" континенти. Висновки вчених були опубліковані в журналі Nature.

Дослідники розкрили механізм, за яким розпадалися суперконтиненти, вивчивши лінію розлому, за якою розпалася Гондвана, яка об'єднувала Європу і Азію. Гондвана виникла після розпаду Пангеї приблизно 180 мільйонів років тому і розпалася близько 125 – 100 мільйонів років тому.

Розрахунки вчених показали, що перший етап розпаду континентів тривав кілька мільйонів років, а другий відбувався практично миттєво за геологічними мірками. На першому етапі всередині континентів виникали тріщини, які "розштовхували" їхні частини зі швидкістю кілька міліметрів на рік. З часом тиск значно збільшувався, породи лопалися, і континенти утворювали окремі частини, рухаючись у різні сторони зі значно більш високою швидкістю.

На думку дослідників, подібний розпад був характерний для всіх суперконтинентів, що коли-небудь існували на Землі.

Раніше міжнародна група геологів з'ясувала, що тверде металеве ядро всередині Землі утворилося 1-1,5 млрд років тому. Також учені змогли визначити швидкість росту земного ядра: за рік його радіус збільшується приблизно на 1 мм.