UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд ЄС зобов'язав Google видаляти «явно неточні» дані

Результати видалятимуть, якщо користувачі зможуть довести їхню неточність.

Верховний суд ЄС ухвалив, що компанія Google повинна видаляти з результатів пошуку "явно неточні дані", якщо користувачі зможуть довести їхню неточність, повідомляє Reuters.

Захисники свободи слова та прихильники прав на недоторканність приватного життя останніми роками конфліктують через «право на забуття» в Інтернеті. Тобто можливість людей видаляти свої цифрові сліди.

Читайте також: Україна увійшла до топ пошукових запитів у Google у всьому світі

Справа, що розглядалася Судом Європейського Союзу (CJEU), стосувалася двох керівників групи інвестиційних компаній, які попросили Google видалити результати пошуку, які пов'язують їхні імена з деякими статтями, що критикують інвестиційну модель групи. Вони також хотіли, щоб пошукова система видалила їхні мініатюри з результатів пошуку.

Компанія відхилила ці прохання, заявивши, що не знає, чи є поширена інформація неточною чи ні.

"Оператор пошукової системи повинен скасувати посилання на інформацію, знайдену в посилальному контенті, якщо особа, яка запитує видалення посилання, доведе, що така інформація явно неправильна", - ухвалив Суд Європейського Союзу.

Щоб уникнути надмірного тиску на користувачів, суддя ухвалив, що докази не обов'язково повинні бути встановлені в результаті судового розгляду, і повинні включати лише ті дані, які може бути розумно вимагати від них.

Раніше Європейські регулятори заявили про те, що компанія Meta зможе показувати своїм користувачам рекламу, що базується на особистих даних користувачів, тільки за їхньою згодою.