UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стародавні наскельні малюнки у Перу могли створювати під дією наркотиків, припустили вчені

Дослідники провели паралель між стародавніми малюнками та тими, які малювали у 1970-х роках представники народу тукано під дією галюциногенів.

Стародавні наскельні малюнки на півдні Перу могли зробити люди під впливом галюциногенних наркотиків, пише Live Science з посиланням на дослідження польсько-перуанської групи вчених.

Різьблення, швидше за все, зображує танцюючих людей і нанесене на понад дві тисячі валунів у сухій ущелині Торо-Муерто в долині річки Маджес. Вважається, що їхній вік становить від 1,400 до 2,100 років. Археологи вважають, що багато з них були висічені народом сігуас, на який вплинула культура Наска з південного Перу, що створила знамениті геогліфи в однойменній пустелі.

Але хвилясті лінії наскельних малюнків також схожі на витвори мистецтва, зроблені в 1970-х роках народом тукано (tucano), який проживає в тропічних лісах Амазонки в Колумбії, Бразилії та Еквадорі. Тукано створювали ці малюнки під час видінь, викликаних вживанням галюциногену аяуаски – напою з лози Banisteriopsis caapi. Ця подібність дозволяє припустити, що перуанські наскельні малюнки також були створені під впливом подібних видінь, припустили вчені.

Дослідження також передбачає, що геометричні візерунки з хвилястих ліній і кіл, зображені вздовж фігур, що танцюють, можуть символізувати паралельний світ, космос або потойбічне життя, як це можна побачити в мистецтві тукано, створеному в 1970-х роках. Одне з різьблень у Торо-Муерто схоже на набір малюнків тукано 20-го століття, що зображують сцени з видінь, пов'язаних з аяуаскою.

"Логічно припустити, що центральний танцюючий, оточений хвилястими лініями, насправді "оточений" піснями, які – втілюючи енергію та силу одночасно – були джерелом переходу в інший світ", – пишуть автори.

Читайте також: NASA готує до запуску "Сонячний парус" – відео

Разом з тим, дослідники зазначають, що подібність між давнім різьбленням Торо-Муерто та мистецтвом тукано під впливом аяуаски не обов'язково означає, що різьбярі Торо-Муерто теж приймали галюциногени; навпаки, ці образи могли виникнути внаслідок художнього звичаю зображати паралельний світ чи космос.

Але вважається, що народ вари, який жив у цьому регіоні між 400 і 1,000 роками н. е., використовував галюциногени зі стручків насіння дерева Anadenanthera colubrina, яке, ймовірно, існувало в регіоні, коли були зроблені різьблення в Торо-Муерто.

Також велика кількість різьблення в Торо-Муерто може вказувати, що це було важливим місцем, зокрема для навчання.

Нагадаємо, минулого року вчені знайшли печерні малюнки на Мадагаскарі, які показують зв'язок із Єгиптом.