UA / RU
Підтримати ZN.ua

Станція Cassini взяла проби "вод" моря Лігеї на Титані

Дно моря Лігеї вкрите мулом з органічних сполук.

Станція Cassini взяла проби "вод", які наповнюють одне з найбільших озер на супутнику Сатурна Титані – море Лігеї. Інформація про це була опублікована на офіційному сайті NASA.

Як повідомила Крістін Ле Галл з команди Cassini, "раніше ми думали, що море Лігеї складається в основному з етану, тепер же ми встановили, що воно складається з чистого метану". Причини, чому море виявилося заповнено метаном, і куди подівся етан з його поверхні, ученим поки не зрозумілі. На думку дослідників, море могло бути заповнено недавніми метановими дощами, етан же міг просочитися під дно моря або якимось чином перейти в море Кракена, яке розташовується неподалік.

Дослідники також встановили, що дно моря Лігеї вкрите мулом з органічних сполук. Азот та метан в атмосфері метану вступають в реакцію і утворюють широкий спектр сполук, які потрапляють на поверхню моря Лігеї і розчиняються в ньому. Тяжкі елементи осідають на його дні.

NASA

Космічна станція Cassini-Huygens, вартість якої складає більше 3 мільярдів доларів, була запущена в космос в 1997 році для дослідження Сатурна і його супутника Титана.

Cassini названа на честь італійського науковця Жана Доменіко Кассіні, який довів, що кільце Сатурна складається з двох частин, розділених темною смугою (розподіл Кассіні), а також передбачав, що кільця Сатурна складаються з часток різних розмірів.

Cassini-Huygens – одна з найбільш грандіозних космічних станцій, що були запущені в космос. Вона наповнена величезною кількістю інструментів і камер для точних вимірювань і високоякісних знімків в різних атмосферних умовах і спектрі кольору. Космічна станція складається з орбітальної станції Cassini (побудована NASA) і зонда Huygens (European Space Agency).

Місія Cassini є спільним проектом NASA, ЄКА (Європейське космічне агентство) та Італійського космічного агентства.

Одне з досягнень вчених NASA, досліджують фотографії з Cassini, - виявлення рідкої води в глибині Титану. Також раніше NASA опублікувало небувало чіткі фото кілець Сатурна.