UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розробляють універсальну вакцину від коронавірусу

Пан-коронавірусна вакцина має бути ефективною проти всіх штамів.

Від початку пандемії виробники вакцин змагалися у створенні ін’єкції, яка ідеально підійшла б до генетичного коду нового вірусу. Їхні зусилля були успішними й вилилися у винайдення високоефективних препаратів у рекордно короткий термін.

Але вірус продовжував еволюціонувати в інші варіанти, кожен з дещо відмінним генетичним кодом. Наявні вакцини все ще добре працюють проти нових штамів, але більше не є стовідсотковою протидією.

ABC News повідомляє, що виробники вакцин Pfizer та Moderna працюють над виготовленням бустерної дози для протидії домінантному наразі штаму «Омікрон», але уряд США має інший план – винайдення пан-коронавірусної вакцини, що буде однаково ефективна в боротьбі проти всіх його варіацій.

«З вересня 2020 року було знайдено п’ять штамів SARS-CoV-2, що викликали значне занепокоєння, — Альфа, Бета, Гамма, Дельта, а тепер — Омікрон. Тому очевидно, що ситуація потребує інноваційних рішень», — сказав доктор Ентоні Фаучі на брифінгу в Білому домі 26 січня.

Фаучі, який очолює Національний інститут алергії та інфекційних захворювань, виділив гранти на дослідження в розмірі 43 мільйонів доларів у кількох академічних установах на підтримку розробки пан-коронавірусної вакцини, яку також іноді називають «універсальною» від COVID-19.

Ідея полягає в тому, щоб створити загальну, а не спеціалізовану вакцину. Вона буде розроблена з використанням тих частин генетичного коду вірусу, які є універсальними для всіх його існуючих і, імовірно, наступних мутацій. 

Читайте також: Україну чекають «нові рекорди»: Академія наук дала прогноз розвитку захворюваності на COVID-19

Декілька дослідницьких груп уже працюють над пан-коронавірусною вакциною, зокрема вчені з Каліфорнійського технологічного інституту, Університету Дьюка, Вашингтонського університету, Центру жіночого здоров’я імені Бригама у Бостоні та Університету Вісконсіна, Медісон.

Генеральний директор Moderna Стефан Бансель заявив, що компанія збирається включити омікрон-специфічний бустер у свою «багатовалентну» бустерну програму, завданням якої є винайдення ін’єкції, що буде діяти проти мінімум двох основних штамів.

Але вчені з Армійського науково-дослідного інституту імені Уолтера Ріда вирвалися вперед. Їхня вакцина показала гарні результати в дослідженнях на мавпах, і зараз проводиться перший етап її випробувань на людях-добровольцях. Розробники сподіваються, що ця вакцина буде дієвою не тільки проти варіантів COVID-19, але й споріднених йому коронавірусів, як тих, що викликали спалахи SARS-1 та MERS у 2003 та 2012 роках відповідно.

Читайте також: Бустерне щеплення: як і коли його отримати дорослим українцям

Однак створення пан-коронавірусної вакцини – справа нелегка. Вчені зазначають, що на пошуки вакцини, яка буде однаково ефективна проти багатьох штамів коронавірусу, можуть знадобитися місяці й навіть роки.

Сучасні вакцини різко знижують ризик госпіталізації та важких захворювань навіть проти нових штамів, як Омікрон. І, що важливо, вони вже доступні.

«Не хочу, щоб хтось думав, що пан-коронавірусна вакцина десь буквально за рогом й буде через місяць-два. Не чекайте на первинну схему вакцинації. Якщо ви вакциновані, будь ласка, зробіть бустерну дозу відповідно до її вимог», — сказав Фаучі. 

Читайте також: Частка хворих на коронавірус дітей з початку року виросла вдвічі — міністр охорони здоров’я

Частка дітей до 18 років серед хворих на коронавірус з початку року зросла вдвічі, заявив під час години запитань до уряду міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр зазначив, що новий штамп вірусу «Омікрон» активніше розмножується у верхніх дих шляхах, що і є причиною швидшого та активнішого поширення вірусу.