UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справжній Локі: Вчені знайшли останки гігантського динозавра з вражаючими рогами

Він жив на Землі 78 мільйонів років тому.

Новий вигляд назвали на честь Локі

Новий вигляд назвали на честь Локі

Вчені знайшли у горах Монтани (США) скам'янілі рештки нового рогатого динозавра. І він був справжнім велетнем, повідомляє Science Alert.

Новий вид отримав назву Lokiceratops rangiformis - це один з найбільших цератопсових динозаврів, які коли-небудь жили на Землі. Він належав до сімейства рогатих тварин, до якого входять трицератопси та стиракозаври.

Читайте також: Сім'я туристів випадково виявила унікальні останки динозавра

Його гребінь прикрашали два довгі вигнуті роги, які є найдивовижнішими з усіх, виявлених на даний момент. Саме через ці роги динозавр і отримав свою назву, на честь Локі із всесвіту Marvel, який носив шолом зі схожими рогами.

Lokiceratops жив на Землі близько 78 мільйонів років тому, поряд з кількома іншими плащеносними динозаврами підродини центрозавринів на місці, яке колись було крейдяним острівним континентом Ларамідія. Але він був найбільшим і найважчим із усіх.

Хоча поки всі виявлені кістки належать одній особині, їх було достатньо, щоб скласти майже повний череп. Тому вчені з'ясували, що у Lokiceratops були роги, не схожі на жодні інші. Два асиметричні роги розташовувалися нагорі великої щитоподібної кісткової пластини. Крім того, у тварини не було рогу на носі, типового для динозаврів цього сімейства.

Скам'янілі кістки були знайдені у формації Джудіт-Рівер у Монтані, родовищі скам'янілостей, з якого було вилучено кістки чотирьох інших динозаврів. Останки динозавра було знайдено у 2019 році. Але коли Сертич та його колега, палеонтолог Марк Лоуен із Університету Юти, почали реконструювати череп істоти, вони зрозуміли, що мають справу з чимось абсолютно новим.

За оцінками вчених, довжина Lokiceratops становила приблизно 6,7 метра, довжина черепа від носа до кінчика рогів перевищувала два метри. Його вага становила приблизно п'ять метричних тонн, що ставить динозавра в один ряд із найбільшими слонами, відомими на даний момент.

Andrey Atuchin for Museum of Evolution in Maribo, Denmark

Цікавими були й інші динозаври, поруч із якими знайшли останки Lokiceratops. Три інші види також є центрозавринами, тісно пов'язаними один з одним та Lokiceratops, а четвертий був ще одним рогатим динозавром. Інші центрозаврини також були відомі поза Ларамідії.

«Раніше палеонтологи вважали, що максимум два види рогатих динозаврів можуть співіснувати в тому самому місці і в один і той же час. Неймовірно, але ми ідентифікували п'ять особин, які разом живуть разом», - заявив Лоуен.

Раніше вчені розповіли про те, чи були тиранозаври такими ж розумними, як сучасні мавпи.