UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонячна система може виявитися унікальною для Всесвіту – вчені

Дослідники вважають, що наш тип системи – найрідкісніший.

Астрономи запропонували класифікацію планетних систем, розділивши їх на чотири категорії, ґрунтуючись на розмірі та розташуванні їхніх планет. І вона показала, що тип нашої Сонячної системи – найрідкісніший, повідомляє New Atlas.

Вчені десятиліттями шукають планети поза нашою системою. В результаті вони відкрили вже 5300 екзопланет, які містяться у 3910 планетних системах. Дослідники класифікували ці планети, ґрунтуючись на їхніх характеристиках: кам'янисті, газові гіганти, суперземлі, міні-нептуни та водні світи.

Читайте також: Астрономи показали обертання планет навколо далекої зірки: відео

Але чи можна класифікувати планетні системи? І якщо можна, яке місце займе наша Сонячна система? Відповіді на ці питання шукали вчені зі Швейцарії, які вивчили дані про 853 планетні системи.

В результаті команда визначила чотири типи систем: схожі, впорядковані, антиупорядковані та змішані. Подібні системи – це ті, у яких розміри планет приблизно збігаються. Прикладом може бути система TRAPPIST-1, яка містить сім скелястих планет розміром приблизно з Землю.

Упорядковані системи – це ті, в яких внутрішні планети невеликі та кам'янисті, а на околицях розташовуються газові та крижані гіганти. Наша Сонячна система входить до цієї групи, за словами дослідників, вона найменш численна.

Антиупорядковані системи працюють навпаки: великі планети знаходяться ближче до зірки, а в міру віддалення вони стають меншими. Змішані системи - ті, в яких не спостерігається якоїсь логіки у розташуванні планет.

Те, до якого типу відноситься система, частково залежить від умов формування, включаючи масу газопилового диска та достаток важких металів у батьківській зірці. Частково – від динаміки планет протягом життя.

«З доволі маленьких дисків з малою масою та зірок з невеликою кількістю важких елементів виникають «схожі» планетні системи. Великі, масивні диски з багатьма важкими елементами у зірці породжують більш упорядковані та антиупорядковані системи. Змішані системи виникають з дисків середнього розміру. Динамічні взаємодії між планетами, такі як зіткнення чи викиди, впливають на остаточну архітектуру», - заявив Локеш Мішра, провідний автор дослідження.

Раніше астрономи виявили кільце у карликової планети Квавар. І воно розташовується набагато далі, ніж має бути, будучи найбільш далеким у Сонячній системі.