UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонячна активність посилюється: кількість плям на зірці досягла максимуму з 2001 року

Їх уже більше, ніж будь-якого іншого місяця з 2001 року.

Число плям на Сонці досягло максимуму

Число плям на Сонці досягло максимуму

Нові дані вказали на те, що середня кількість плям на Сонці на день, зареєстрованих у серпні цього року, досягла максимуму за 23 роки. При цьому кількість плям виявилася майже вдвічі більшою, ніж прогнозували вчені, повідомляє Live Science.

Це може вказувати на те, що сонячний максимум – пік активності сонячного циклу, вже почався. І буде сильнішим, ніж прогнозувалося спочатку.

Читайте також: Сонце активніше, ніж прогнозували вчені: що це означає для нас

Сонячні плями - це області поверхні Сонця, де сплески електромагнітного випромінювання прориваються через магнітне поле зірки, створюючи відносно холодні ділянки. Вони здаються чорними через оптичну ілюзію. Разом із частотою та інтенсивністю спалахів кількість сонячних плям вказує на стадію 11-річного циклу активності Сонця.

Під час найменш активної фази Сонця, чи сонячного мінімуму, сонячних плям дуже мало чи немає взагалі. Наприклад, наприкінці 2019 року, незадовго до початку поточного сонячного циклу (сонячний цикл 25) було 40 послідовних днів без видимих сонячних плям.

Але в міру того, як магнітне поле Сонце заплутується та слабшає, кількість плям зростає та досягає піку під час сонячного максимуму. У цей час магнітне поле здійснює переворот, що призводить до спаду активності та зниження кількості плям. Потім весь цикл знову повторюється.

У серпні цього року кількість сонячних плям становила в середньому 215,5 за день. Востаннє кількість плям на Сонці була такою високою у вересні 2001 року, на піку 23 цикли. Тоді середня кількість плям на день становила 238,2.

Цього разу кількість плям досягла піку 8 серпня, тоді на Сонці зареєстрували 337 сонячних плям, що є найвищою загальною кількістю за 24-годинний період із березня 2001 року.

Це свідчить про те, що Сонце увійшло в період максимуму. Але точно це буде відомо лише тоді, коли кількість плям почне падати.

Коли поточний сонячний цикл розпочався у 2020 році, група вчених заявила про те, що він буде слабким, багато в чому як попередній, 24-й цикл, який досяг піку у 2014 році. Це був найслабший сонячний максимум за 90 років. Так, середня кількість сонячних плям, прогнозована на серпень 2024 року, склала 107,8, тобто менше половини фактичного числа, яке було фактично зафіксовано.

Прогноз також припускав, що максимум не настане до 2025 року.

Але від початку циклу кількість сонячних плям не відповідала прогнозам. Числа почали зростати на початку 2022-го, досягнувши восьмирічного максимуму до кінця року. До червня 2023 року середня кількість перевершила будь-який із місяців 24 сонячного циклу і з того часу збільшується.

Тому в жовтні минулого року вчені опублікували «переосмислений прогноз», в якому йшлося про те, що сонячний максимум, швидше за все, настане до середини 2024 року і буде активнішим, ніж очікувалося.

Зростання числа сонячних плям - не єдина ознака того, що ми зараз переживаємо сонячний максимум. На початку травня на Землю обрушилася найпотужніша геомагнітна буря за останні 21 рік, яка призвела до появи полярних сяйв набагато південніше, ніж зазвичай. Через кілька днів наша зірка випустила спалах магнітудою X8,7 – найпотужніший з 2017 року.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.