UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні вночі досягне піку метеорний потік Квадрантиди

Очікується, що за годину можна буде побачити до 60 "зірок, що падають".

У ніч із 3 на 4 січня очікується пік метеорного потоку Квадрантиди. Як повідомляє сайт Spaceweather, очікується, що можна буде побачити до 60 метеорів на годину.

Радіант зорепада знаходиться неподалік Полярної зірки. Найбільш оптимальний час для спостережень – з 23:00 за київським часом.

Квадрантиди – перший зорепад року. Спостерігати метеорний потік можна з 28 грудня до 7 січня, коли Земля проходить крізь уламки комети 2003 EH1. Пік потоку посідає 3-4 січня, у цей час можна спостерігати 45-200 метеорів на годину.

Читайте також: Зразки астероїда Рюгу містять найдавніший матеріал, який коли-небудь досліджувався вченими

Радіант зорепада розташований у районі сузір'я Волопаса. Назва ж зорепада походить від сузір'я Стінного Квадранта, яке не використовується в сучасній астрономії. Зорепад відрізняється великою кількістю слабких метеорів та середньою швидкістю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Каліфорнійського технологічного інституту заявили, що їм вдалося розкрити натрієву загадку астероїда Фаетон. Зближуючись із Сонцем, небесне тіло нагрівається, натрій у його глибині починає випаровуватися, що робить астероїд яскравішим і змушує викидати уламки.