UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарська компанія Novartis допоможе Pfizer-Biontech створити вакцину проти COVID

Компанія надасть допомогу в розливанні вакцини по флаконах.

Швейцарський фармацевтичний гігант Novartis заявив в п'ятницю, 29 січня, про те, що підписав початкову угоду про допомогу у виробництві вакцини Pfizer-BioNTech проти COVID-19, оскільки країни прагнуть збільшити поставки.

Рідкісний акт співпраці - в галузі, зазвичай наповненій запеклою конкуренцією, - відбувається після того, як французька фармацевтична група Sanofi оголосила раніше на цьому тижні, що вона також об'єднається з конкурентами Pfizer і BioNTech, щоб допомогти зробити 125 мільйонів доз.

Двухдозова вакцина, заснована на технології мРНК, продемонструвала ефективність близько 95 відсотків і була схвалена для використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я і приблизно в 50 країнах.

Але її кількість обмежена, оскільки країни всього світу прагнуть імунізувати своє населення від коронавірусу, від якого всього за рік загинуло майже 2,2 мільйона осіб.

Novartis заявила, що буде використовувати свої стерилізовані виробничі потужності на своєму підприємстві в Штайні, Швейцарія, для виробництва уколів Pfizer-BioNTech, передає AFP.

Відповідно до угоди компанія «візьме нерозфасований активний інгредієнт мРНК від BioNTech і розіллє його у флакони в асептичних умовах для відправки назад в BioNTech для їх розповсюдження серед клієнтів систем охорони здоров'я по всьому світу».

Читайте також: Зеленський підписав закон про екстрену реєстрацію COVID-вакцин

Як тільки буде досягнуто остаточної угоди, Novartis заявила, що планує почати виробництво в другому кварталі року, а початкове відвантаження готової продукції очікується в третьому кварталі.

Штеффен Ланг, глава відділу технічних операцій Novartis, підкреслив, що компанія «прагне використовувати свої виробничі можливості для підтримки поставок вакцин і терапевтичних засобів проти COVID-19 по всьому світу».

«Ми очікуємо, що це буде перша з ряду таких угод», - сказав він в заяві.

Novartis заявила, що вже веде «просунуті обговорення» з рядом інших компаній щодо інших виробничих завдань, включаючи виробництво мРНК, терапевтичного білка і сировини для вакцин і терапевтичних засобів проти COVID.

Читайте також: Зеленський підписав закон про екстрену реєстрацію COVID-вакцин

Раніше компанія AstraZeneca усунула більшість проблем, що впливають на її виробництво в Європі, і продуктивність на її заводах повинна почати рости, заявив в п'ятницю її виконавчий директор. Компанія зосередилася на збільшенні виробництва для Європейського Союзу після публічної суперечки щодо дефіциту поставок в перші три місяці року. AstraZeneca і ЄС підписали угоду на поставку до 400 мільйонів доз вакцини. Минулого тижня фірма несподівано оголосила про скорочення поставок в блок до 60 відсотків, зіславшись на виробничі проблеми на бельгійському заводі, що викликало люту реакцію блоку.