UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штучний інтелект перетворив малюнки Галілея на знімки сучасних апаратів

Нейромережа реконструювала магнітні поля Сонця за архівними малюнках сонячних плям.

Вчені з Університету Кенхі в Сеулі створили нейромережу, яка перетворила малюнки, зроблені Галілео Галілеєм, на знімки, зроблені сучасними зондами. Штучний інтелект реконструював магнітні поля і активність Сонця за архівними зображенням сонячних плям, повідомляє Naked science.

У 1612 голу Галілей роздивився Сонце за допомогою свого телескопа, проектуючи зображення на білий екран. На диску світила темніли і ворушилися ляпки - сонячні плями. Вчений замалював їх з великою точністю, і ці зображення збереглися до цих пір. Зображення представляють особливу цінність для науки, адже вони зберегли дані про активність Сонця 400 років тому.

Тепер же вчені створили нейромережу, яка опрацювала малюнки, перетворивши їх на аналоги знімків, зроблених Обсерваторією сонячної динаміки (SDO) NASA. Для тренування моделі вчені звернулися до архіву обсерваторії Маунт-Вільсон, де починаючи з 1912 року і досі кожен день роблять замальовки Сонця і його плям. Відібравши зображення за 2011-2015 роки, їх доповнили УФ-знімками і даними магнітометрів SDO, зробленими в відповідні дні. Цей масив використали для навчання нейромережі.

Після того, як в нейромережу ввели малюнки Галілея, вона змогла реконструювати не тільки аналоги фотографій SDO, а й силові лінії магнітних полів, якими вони були в 1612 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Naked science

Читайте також: Астрономи виявили планету біля однієї з найближчих до Сонця зірок

Раніше вчений з Університету Меріленд (США) Скотт Макінтош заявив про те, що новий цикл сонячної активності може бути одним з найсильніших в історії спостережень. Раніше ж дослідники вважали, що він не буде відрізнятися від попереднього.