UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штучний інтелект навчили шукати аневризми мозку

Нейромережа допоможе лікарям аналізувати знімки мозку пацієнтів.

Медики створили штучний інтелект, який здатний в автономному режимі аналізувати знімки комп'ютерної томографічної ангіографії (КТ-ангіографія) і шукати аневризми судин головного мозку пацієнтів. За словами вчених, нейромережа зможе помічати особливості, які не видно людському оку, повідомляє «Популярная механика».

«У нашій повсякденній роботі ми постійно стикаємося з аневризмами, які складно або неможливо роздивитися на знімках. Церебральні аневризми відносяться до числа тих уражень судин, які легко пропустити при рутинному вивченні знімків докторами. Створена нейромережа показала відмінні результати, виявивши ті аневризми, що пропустили лікарі, але все-таки штучний інтелект поки що не здатний повністю замінити людей в такій роботі», - підкреслив старший автор дослідження, радіолог з Медичного коледжу Тунцзі в китайському Ухані Лун Сі.

Для навчання нейромережі вчені використовували тисячі знімків мозку більше 500 пацієнтів з аневризмами і приблизно стільки ж знімків здорових судин. Готовність штучного інтелекту перевірили на знімках, на яких було 649 аневризм, нейромережа успішно виявила 633 з них. Таким чином, точність виявлення аневризм склала 97,5%. Більш того, штучний інтелект знайшов вісім аневризм, які не помітили лікарі.

Вчені відзначають, що в даний час автоматизувати процес аналізу КТ-ангіографії неможливо, але нейромережа може бути використана для допомоги лікарям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Штучний інтелект допоміг знайти невідомі кратери на Марсі

Раніше китайські вчені розробили штучний інтелект, який може визначити ризик розвитку захворювання серця по фотографії людини. За словами дослідників, алгоритм може проводити дослідження не тільки окремих людей, а й цілих популяцій.