UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штучний інтелект допоміг знайти прихований портрет під картиною Пікассо

Зображення оголеної жінки знаходиться під полотном «Сніданок сліпого».

Вчені з компанії Oxia Palus заявили про те, що їм вдалося виявити портрет оголеної жінки під картиною «Сніданок сліпого» іспанського художника Пабло Пікассо. Як повідомляє CNN, відкриття було зроблене з використанням штучного інтелекту, передових технологій обробки зображень і 3D-друку.

Спочатку зображення жінки виявили за допомогою рентгенофлуоресцентного аналізу. Потім, за твердженням фахівців з Oxia Palus, вони змогли «повернути прихований малюнок до життя». Для цього вчені спочатку виділили обриси жінки, «заховані» під картиною Пікассо, а потім використали штучний інтелект, який наклав на ці обриси мазки в стилі художника.

Малюнок оголеної жінки відноситься до блакитного періоду в творчості Пікассо. Вчені вважають, що художник написав нове полотно поверх старого, оскільки в ті часи був бідний, а матеріали для творчості були дорогими.

Вчені назвали виявлений малюнок «Оголена, що самотньо сидить». Фігура жінки також з'являється на картині Пікассо «Життя» і в ряді його малюнків, що свідчить про те, що художник міг мати близькі стосунки з нею.

Спеціаліст з творчості Пікассо Тай Мерфі заявив про те, що при першому розгляді картина, створена штучним інтелектом, дійсно схожа на блакитний період творчості художника. Але експерти можуть зрозуміти, що це не оригінал. Але подальші розробки в області 3D-друку можуть зробити майбутні роботи точнішими.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Китай виграв у США битву за штучний інтелект – екс-чиновник Пентагону

Раніше міністерство науки і технологій Китаю опублікувало перший набір етичних принципів для регулювання штучного інтелекту. Головна мета документа - забезпечити гарантію, що штучний інтелект завжди буде знаходитися під контролем людей.