UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штам коронавірусу «Дельта» вже в Україні: що про нього відомо

Вперше штам виявили в Індії в жовтні минулого року, відтоді він стрімко поширюється планетою.

Штам коронавірусу «Дельта» стрімко поширюється по планеті, його вже виявили в 92 країнах. 23 червня стало відомо, що штам дістався і до України, у президента Володимира Зеленського почалася велика нарада з протидії поширенню цього штаму в нашій країні.

ZN.UA розповідає, що відомо про новий штам, і чи захищають від нього існуючі вакцини.

Що таке «штам Дельта»?

«Дельта» (B.1.617.2) - це штам коронавірусу, який вперше виявили в Індії в жовтні 2020 року, він також був відомий як «індійський штам коронавірусу». Як зазначає DW, в травні Всесвітня організація охорони здоров'я дала цього штаму статус такого, що «викликає занепокоєння».

Так само раніше позначили варіанти "альфа" (B.1.1.7, "британський"), "бета" (B.1.351, "південноафриканський") і "гамма" (P.1, "бразильський").

Чим «Дельта» відрізняється від інших штамів коронавірусу?

Основна відмінність - в мутаціях, в тому числі, в S-білку (шипоподібному білку, який дозволяє вірусу проникати в клітину). Як саме ці мутації функціонують, вчені поки до кінця не знають. Але відомо, що вони допомагають вірусу легше проникати в клітину і уникати деяких імунних реакцій.

За словами імунолога з Лондонського університету королеви Марії Діпті Гурдасані, існує також штам «Дельта+», він ще більш заразний і стійкий до наявних на даний момент вакцин. Але цей штам ще широко не поширений. Разом з тим, за словами інших вчених, заразність "Дельти+" ще не відома. Зараз "Дельта+" є варіантом, що викликає інтерес дослідників, але його поки не класифікують як такий, що "викликає занепокоєння".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Що відомо про заразність нового штаму?

Незважаючи на те, що досліджень на цей рахунок не так і багато, можна говорити про те, що «Дельта» більш заразний, ніж «дикий» ("уханьський") штам коронавірусу і навіть штам «альфа» («британський»). Про це заявила експерт ВООЗ з реагування на COVID-19 Марія Ван Керкхове.

На більшу заразність вказує і кількість випадків зараження у Великій Британії. Так, з 2 по 9 червня кількість хворих тут зросла на 30 тисяч осіб, фіксували і зростаючу кількість заражень саме штамом «Дельта». Як зазначає «Медуза», зростання кількість інфікованих цим штамом фіксують в різних регіонах, що виключає можливість його випадкового поширення.

Крім того, про більшу заразність свідчить і ще один фактор - кількість людей, які заразилися після контакту з хворими. У зараженою людини запитують про те, з ким вона спілкувалася останнім часом, після чого аналізують частку інфікованих людей серед її контактів. Ця частка (за тими ж даними британських медиків) для «Дельти» виявилася достовірно вищою, ніж для «альфи»: 11,4% проти 8%.

Чи приводить «Дельта» до більш важкого перебігу захворювання?

Поки про тяжкість захворювання після зараження штамом «Дельта» однозначно говорити рано. Це пов'язано з тим, що існує певна різниця в часі між зараженням, госпіталізацією і смертю пацієнта. За грубо обчисленою летальністю у Великій Британії (число померлих, поділене на число інфікованих) ніяких певних висновків зробити не можна.

Але на підставі даних, отриманих в Шотландії, медики говорять про підвищену загрозу госпіталізації в разі зараження штамом «Дельта». Ризик вищий приблизно в 1,5-2 рази.

Про більшу кількість захворювань завив в коментарі ZN.UA також президент Асоціації анестезіологів України, керівник відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні № 17 м.Києва, член робочої групи МОЗ, який бере участь в розробці протоколу ведення хворих ковідом Сергій Дубров.

"Разом з помічниками ми перерили багато літератури. Більша контагіозність,більша питома вага госпіталізацій, важкого перебігу і госпіталізацій у відділення інтенсивної терапії, більше ураження легенів, молодші хворі - 12-20 років (тобто ті, які не вакциновані, оскільки їм не показані були щеплення) - все це є", - заявив він.

Він також зазначив, що є три варіанти перебігу "Дельти". Класичний - те, що ми описуємо при попередніх формах. Кишкова форма, що супроводжується діареєю. І є форма хвороби найбільш небезпечна, яка проявляється ринітом і слабкістю без температури, але через 3-4 дні настає важкий стан.

Чи є захворювання більш смертельним?

За даними служби Громадської охорони здоров'я Англії, у Великій Британії після зараження померли люди, які вже були вакциновані. Семеро людей померли протягом 21 дня після першого щеплення, ще 12 - протягом двох тижнів після другого.

Разом з тим, на смертність впливають відразу кілька факторів, в тому числі, наявність супутніх захворювань. "Нам потрібно більше інформації, щоб встановити, чи дійсно причина в самому цьому варіанті або ж мова йде про комбінацію чинників", - говорить Ван Керкхове з ВООЗ. До смертей може призводити і перевантажена система охорони здоров'я, в результаті чого люди можуть не отримувати своєчасну допомогу.

Чи захищають існуючі вакцини від зараження «Дельтою»?

За даними, які є на даний момент, препарати BionTech/Pfizer і AstraZeneca захищають від тяжкого перебігу захворювання ковідом. Вони також знижують ризик госпіталізації при захворюванні. Вакцина BioNTech/Pfizer вже після першого щеплення дає захист приблизно до 94%, а після другого - до 96%. AstraZeneca - до 71% після першої дози і до 92% - після другої.

Разом з тим, згідно з даними досліджень, ефективність вакцин нижча, ніж у випадку з «альфою». Крім того, вчені з Великоъ Британії заявили про те, що після вакцинації симптоми зараження «Дельтою» можуть не проявлятися.

Читайте також: В Україні вперше проведуть дослідження імунного статусу українців до коронавірусу

Чи відрізняються симптоми захворювання?

У науковій літературі нові симптоми не описані. Але вчений з Королівського коледжу в Лондоні Стів Спектр заявив про те, що ті, хто заразився новим штамом, скаржаться на інші симптоми зараження. Серед них - головний біль, біль в горлі, нежить, температура і кашель.

Спектр стверджує, що у молодих людей коронавірус більше нагадує звичайну застуду, тому вони можуть навіть не підозрювати про те, що вони заразилися і продовжать заражати інших.