UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвиток життя на Землі пов'язали з давніми підводними вулканами

Вчені припускають, що підвищення температури повітря було пов'язано з вулканічною активністю.

Підводні вулкани стали каталізатором розвитку життя на Землі

Вчені заявили про те, що каталізатором для виникнення нових організмів на Землі могли послужити зміни у складі підлідного океану, викликані діяльністю підводних вулканів у давнину. Результати досліджень автори опублікували в журналі Nature Geoscience.

Вчені виходили з гіпотези про те, що 640-720 мільйонів років тому суша і вода на Землі були покриті снігом і кригою. Ситуація зберігалася протягом декількох мільйонів років, а головною її особливістю, згідно з дослідженням учених, стала поява численних підводних вулканів.

До глобального заледеніння міг призвести розпад суперконтиненту Родинія, в результаті якого збільшився річковий стік в океан. Це призвело до зменшення солоності води в океані і зниження рівня вуглекислого газу в атмосфері, а потім - подальшого збільшення крижаного покриву планети.

Атмосфера Землі почала нагріватися після того, як у повітрі накопичилася достатня кількість вуглекислого газу. Найбільш імовірною причиною його утворення вчені називають активність підводних вулканів. Разом з тим, ця гіпотеза не пояснює утворення по всій земній кулі карбонатних відкладень завтовшки сотні метрів, які повинні були б залишитися в теплих водах після танення льодовиків. Автори нового дослідження запропонували цьому своє пояснення.

Як заявив геофізик Тому Гернон з Саутгемптонського університету, "ми вважаємо, що багато геологічних та геохімічних явищ, пов'язаних з заледенінням Землі, узгоджуються з розташованими в мілководних серединно-океанічних хребтах підводними вулканами".

При розпаді Родинії був сформований серединно-океанічний хребет, що в довжину досягає десятків тисяч кілометрів. Підводні вулкани виробляли гіалокластити (склоподібні пірокластичні породи), які осідали на океанському дні.

У результаті діяльності вулканів у повітря вивільнялася велика кількість кальцію, магнію і фосфору. У своїй роботі вчені підрахували, що гіалокластита виявилося достатньо для пояснення карбонатних відкладень. На думку дослідників, зміна хімії в давньому океані могла стати каталізатором розвитку життя на планеті.

Раніше вчені заявили про те, що життя на Землі могло зародитися в результаті впливу комети. В ході експериментів вчені використовували метальний пістолет для того, щоб виробити подібне на кометний вплив на заморожену суміш амінокислот, водного льоду та силікатів (форстеритів). У результаті було визначено, що амінокислоти змогли виробити більш складні пептиди – молекули, які формують білки.