UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвитку складного життя на Землі могла посприяти зміна орбіти планети

Зміна орбіти сприяла розвитку складного життя під час глобального заледеніння.

Міжнародна група вчених заявила про те, що зміна орбіти нашої планети під час періоду глобального заледеніння, відомого як «Земля-сніжок», могла посприяти виникненню складного життя. До таких висновків дослідники дійшли, проаналізувавши гірські породи того періоду, повідомляє Naked science.

«Земля-сніжок», це період в історії нашої планети від 720 до 635 мільйонів років тому. Його існування не доведено і вважається гіпотезою. Разом з тим, саме такий період в історії Землі може пояснити утворення льодовикових осадів в тропічних широтах.

У цей час Земля повністю або майже повністю була покрита товстим шаром льоду. Чи змогло б зберегтися життя в таких умовах, невідомо. Ймовірно, що воно могло існувати в підлідному океані, але вчені сумніваються, що це могло б відбуватися без доступу до атмосфери.

В ході нового дослідження вчені вивчили породи віком 700 мільйонів років, які були знайдені в Південній Австралії. У ті часи цей регіон розташовувався ближче до екватора.

У цих породах вчені знайшли свідчення того, що вони сформувалися в океані, який був повністю покритий товщею льоду і відрізаний від атмосфери. Використовуючи дані про так звану магнітну сприйнятливість (ступінь, при якій гірські породи стають намагніченими при впливі магнітного поля), команда прийшла до висновку, що гірські породи зберігають свідчення майже всіх орбітальних циклів, які змінювалися раз у раз.

Виявилося, що зміна орбіти Землі призводила то до збільшення, то до зменшення крижаних щитів. Завдяки цьому в період «Землі-сніжку» іноді утворювалися вільні від льоду ділянки. А це, на думку вчених, сприяло появі складного життя в період кліматичної кризи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: За 60 років люди змінили п'яту частину поверхні планети

Раніше вчені з Норвегії вивчили тепловтрати Землі за останні 400 мільйонів років і прийшли до висновку, що одна частина планети втрачає більше тепла, ніж інша. До цього тепловтрати нашої планети вивчали тільки до періоду 240 мільйонів років тому.