UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракета SpaceX вибухнула під час посадки, але встановила рекорд

Це була 23 місія першого ступеня ракети.

Ракета SpaceX встановила рекорд запусків

Ракета SpaceX встановила рекорд запусків

Ракета компанії SpaceX встановила новий рекорд у запуску, який, ймовірно, став її останнім. 28 серпня ракета запустила 21 супутник системи Starlink, для першого ступеня це була вже 23 місія, повідомляє Space.com.

Як і планувалося, ракета-носій доставила апарати на низьку навколоземну орбіту, але її прискорювач не зміг здійснити посадку. Він приземлився на плавучу платформу в океані через 8,5 хвилини після запуску, але незабаром після цього перекинувся і вибухнув.

Читайте також: NASA та SpaceX представили план зі знищення МКС

Інцидент став несподіванкою, оскільки SpaceX перетворила багаторазові запуски ракет, які здавалися недосяжними ще кілька років тому, на буденність. За словами Кріса Бергіна з NASASpaceflight, компанія здійснила 267 послідовних посадок ракет Falcon 9 або Falcon Heavy.

16 із 23 польотів, які здійснила ракета-носій, були запусками Starlink. Але вона запустила також два новаторські проєкти - Inspiration4, першу пілотовану орбітальну місію без професійних астронавтів на борту, і Ax-1, перший повністю приватний політ астронавтів на Міжнародну космічну станцію.

Поки що SpaceX не заявила про те, що перший ступінь вийшов з ладу. У повідомленні компанії йдеться, що «команди оцінюють польотні дані та стан прискорювача».

SpaceX планувала здійснити ще один запуск місії Starlink вранці 29 серпня, але відмовилася від нього, щоб вивчити невдалу посадку.

Обидві місії Starlink, що відбулася і ні, з'явилися у графіку запуску SpaceX відносно пізно. Компанія не оголошувала про них публічно доти, доки не відмовилася від запланованого запуску Polaris Dawn, приватної місії астронавтів, якою керував і яку фінансував Джаред Айзекман, мільярдер-підприємець, який стоїть за Inspiration4.

Нагадаємо, на початку серпня стартував проєкт створення гігантської китайської мережі інтернет-супутників Qianfan Constellation. Мета цієї ініціативи – запустити глобальну низькоорбітальну супутникову Інтернет-мережу (LEO), яка може скласти конкуренцію Starlink від американської компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска.