UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракета SpaceX успішно стартувала із телескопом NASA на борту

Апарат TESS шукатиме нові екзопланети на відстані до 300 світлових років.

З мису Канаверал о 1:51 за київським часом стартувала ракета-носій Falcon 9 із апаратом NASA на борту. SpaceX має доставити телескоп для пошуку нових екзопланет на орбіту. Як повідомляється на сайті компанії, супутник вартістю близько 340 мільйонів доларів має вийти на задану орбіту протягом 48 хвилин.

Зазначається, що SpaceX має намір здійснити керований спуск першого ступеня Falcon 9 на платформу в Атлантичному океані.

Запуск мав відбутися ще в понеділок, 16 квітня, проте його відклали у зв'язку з необхідністю "провести додатковий аналіз системи управління рухом, навігації та контролю".

Апарат під назвою Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) протягом своєї дворічної місії має допомогти вченим знайти нові планети, придатні до життя. Передбачається, що телескоп, оснащений чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок на відстані до 300 світлових років. Супутник виявлятиме на яскравому тлі зірок крихітні плями, які можуть виявитися планетами. Всього вчені розраховують виявити кілька тисяч планет, якими надалі будуть більш поглиблено займатися інші телескопи.

На початку квітня SpaceX успішно запустила ракету-носій Falcon 9 з вантажним космічним кораблем Dragon, який доставив 2,6 тонни продовольчих товарів на Міжнародну космічну станцію.

Ця ж ракета наприкінці лютого доставила на орбіту перші супутники, на яких будуть випробовуватися технології для створення великої мережі для супутникового інтернету.