UA / RU
Підтримати ZN.ua

Птерозаври виявилися здатні до польоту з народження

Маленьким птерозаври не потрібно було навчання перед першим польотом.

Вчені з Великої Британії вивчили кістки птерозаврів і прийшли до висновку, що вони були здатні до польоту вже з самого народження. Це відрізняло їх від сучасних птахів, які знаходяться під опікою батьків, поки не навчаться літати, повідомляє Naked science.

Птерозаври - це перші хребетні, які навчилися літати, а також найбільші з живих істот, здатних підніматися в повітря. Розмах крил у них міг доходити до 15 метрів. Ймовірно, що літати вони могли з самого народження, а не після навчання, як птахи.

Досі було незрозуміло, чи літали маленькі птерозаври, активно розмахуючи крилами, або ж парили в повітрі. Разом з тим, все більше досліджень вказують на перший варіант. Свідченням цього можуть бути міцні кістки, м'язова маса, яка дозволяє рухати крилами, або сліди кератинових структур пір'я.

У ході нового дослідження вчені вивчили останки ембріонів, новонароджених і дорослих птерозаврів видів Pterodaustro guinazui і Sinopterus dongi. Дослідники оцінили розміри крил і кісток, перевіривши, яке навантаження ті можуть витримати. Особливу увагу вони приділили плечовій кістці, яка приймає на себе більшу частину навантаження. Її розвиток необхідний для здатності самостійно злітати.

Виявилося, що ця кістка у новонароджених птерозаврів була більш розвиненою, ніж у дорослих особин. У порівнянні з розмірами тіла, їхні крила виявилися коротшими і ширшими, що вказувало на здатність добре маневрувати в польоті.

Ймовірно, маленькі птерозаври самостійно піднімалися в повітря зовсім рано. Це дозволяло їм ховатися від хижаків і добувати дрібну здобич самостійно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Палеонтологи знайшли останки трилобіта з важкими травмами

Раніше вчені змогли розкрити секрет міцності ший крилатих ящерів-аджархід. Виявилося, що хребет в шиї цих тварин зміцнювався спеціальними «спицями», які відходили від нього, як від осі велосипедного колеса.