UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погрожувала смертю порушникам: археологи знайшли печатку Хетської імперії

Її вік становить приблизно чотири тисячі років.

Археологи знайшли давню хетську печатку (фото ілюстративне)

Археологи знайшли давню хетську печатку (фото ілюстративне)

Археологи виявили клинописну печатку, яка використовувалася царською родиною Хетської імперії. На неї було нанесено напис «Будь-хто, хто зламає її, помре», повідомляє Arkeonews.

Знахідку було зроблено приблизно за 100 кілометрів від Анкари, у місті Бюклюкале. З давніх-давен цей регіон був важливим переплетенням торгових шляхів, яке контролювалося містом. Він також був важливим хетським центром, розквіт якого припав на друге тисячоліття до нашої ери.

Читайте також: Археологи виявили скарбницю артефактів на затонулих кораблях династії Мін

Тут археологи виявили відбиток клинописної печатки. Фраза «Той, хто зламає її, помре», вказує на те, що ті, хто порушують угоди, будуть покарані.

Цікаво, що хетські закони в якості покарання часто передбачали штрафи або компенсації, а не смертну кару. Тому печатка та напис на ній визначні.

«Такі печатки зазвичай ставилися на контрактах і говорили, що якщо щось буде зроблено з порушенням контракту, буде штраф. Король і королева з Хаттуси щось прислали сюди. Це свідчення того, що в цьому місті існували інтенсивні відносини між Хаттусою та королівською родиною», — заявив керівник розкопок Кімієсі Мацумура.

Раніше група археологів під керівництвом Паоло Вісона з Університету Кентуккі виявила в італійському регіоні Калабрія римську захисну стіну. Вона була збудована для того, щоб стримати повстання Спартака.