UA / RU
Підтримати ZN.ua

Природний цукор виявився здатним допомогти у лікуванні раку

Він викликає у ракових клітин синдром медоносної бджоли.  

Вчені з дослідницького інституту Sanford Burnham Prebys та Міжнародного центру дослідження раку Осаки виявили, що природний цукор може сприяти хіміотерапії при лікуванні раку. Як повідомляє New Atlas, маноза здатна викликати «синдром медоносної бджоли» у ракових клітинах, уповільнюючи їхнє зростання і роблячи їх більш уразливими для атаки.

Маноза міститься в багатьох видах фруктів і природним чином зустрічається в організмі людини, де вона відповідає за життєво важливий процес, званий глікозилюванням. Він стабілізує структуру білків та допомагає їм взаємодіяти з іншими молекулами.

Читайте також: Вчені виявили сліди найдавніших льодовиків на Землі

Досі вченим не було відомо про інші можливі медичні застосування манози, крім відновлення глікозилювання у людей з рідкісними захворюваннями, коли цей процес порушується. У попередніх дослідженнях передбачалося, що манноза може уповільнити розвиток деяких видів раку, але неясно, як це відбувається. У ході нового дослідження вчені припустили, що це може бути пов'язане з реакцією бджіл на цей цукор.

«Вже понад 100 років відомо, що манноза смертельна для медоносних бджіл, тому що вони не можуть переробляти її так, як це роблять люди — цей ефект відомий як «синдром медоносної бджоли». Ми хотіли подивитися, чи є якийсь зв'язок між синдромом медоносної бджоли та протираковими властивостями манози, що може призвести до абсолютно нового підходу до боротьби з раком», - заявив співавтор дослідження Хадсон Фріз.

Дослідники провели експерименти з клітинами фібросаркоми людини - рідкісного типу раку сполучної тканини. Клітини сконструювали таким чином, щоб можна було контролювати метаболізм манози. Вони виявили, що клітинам не вистачає ферменту, який метаболізує монозу, їхня реплікація сповільнюється, що робить їх значно більш уразливими до хіміотерапії.

«Ми виявили, що запуск синдрому медоносної бджоли у цих ракових клітинах робить їх нездатними синтезувати будівельні блоки ДНК та нормально розмножуватися. Це допомагає пояснити протиракові ефекти манози, які ми спостерігали в лабораторії», - заявив Фріз.

Раніше вчені розробили та випробували нові потенційні ліки від раку, які діють за аналогією з мРНК-вакцинами проти COVID-19. Новий метод полягає у доставці до ракових клітин мРНК, що змушує їх виробляти токсичний білок для руйнування пухлини.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!