UA / RU
Підтримати ZN.ua

Природний космічний лазер: вчені з'ясували, чим може бути знаменитий сигнал Wow!

Над розгадкою його таємниці дослідники б'ються вже 50 років.

Вчені розповіли, що могло спродукувати сигнал Wow!

Вчені розповіли, що могло спродукувати сигнал Wow!

Джерелом знаменитого сигналу Wow!, який спантеличує вчених вже 50 років, може виявитися потужний космічний лазер. І це не попереджувальний постріл з боку інопланетної цивілізації, а взаємодія водневої хмари та нейтронної зірки, повідомляє Science Alert.

У новому дослідженні вчені припустили, що така взаємодія може породити сигнал, який здивував астронома Джеррі Ехмана 15 серпня 1977, спонукавши його написати слово "Wow!" на роздруківці.

Читайте також: Астрономи зафіксували неочікуване пробудження гігантської чорної діри в сузір'ї Діви

Дослідження ще не пройшло рецензування. Але його висновки ґрунтуються на нещодавно виявлених подібних сигналах. Це дозволяє припустити, що група вчених під керівництвом Абеля Мендеса з Університету Пуерто-Ріко у Аресібо перебуває на правильному шляху.

"Наші останні спостереження, проведені в період з лютого по травень 2020 року, виявили схожі вузькосмугові сигнали поблизу лінії водню, хоча й менш інтенсивні, ніж вихідний сигнал Wow!", - заявив Мендес.

Оригінальний сигнал Ехман виявив у даних, зібраних телескопом Big Ear Університету штату Огайо. Сигнал тривав всього 72 секунди і був надзвичайно потужним спалахом радіохвиль поблизу лінії водню 1420 МГц, довжини хвилі, що випромінюється воднем при зміні орієнтації спіна.

Враховуючи, що водень у Всесвіті є повсюдно, вчені припустили, що світло на цій частоті може служити легко розпізнаваним орієнтиром в електромагнітному спектрі, який технологічно просунуті інопланетяни могли б використовувати для того, щоб повідомити про свою присутність.

Але якщо цей сигнал справді був «привітом», він не містив модуляцій, які можна було б розшифрувати. Сигнал Wow! не рухався, тобто це не був супутник, а також ніколи не повторювався, чого можна було б очікувати від навмисної передачі сигналу. Більш того, багато природних об'єктів випромінюють радіохвилі з довжиною хвилі 1420 МГц. Тобто, якщо остаточно виключити можливість використання сигналу інопланетянами не виходить, воно все ж таки здається малоймовірним.

Тому Мендес та його колеги спробували знайти природне пояснення сигналу. Зокрема, вони шукали сигнали викидів вузькосмугових радіохвиль, схожих частотою на сигнал Wow! в архівних даних закритого проекту обсерваторії Аресібо.

Вони виявили чотири записи, які вважають гідними подальшого вивчення. Сигнали помітили на околицях крихітного червоного карлика, який називають зірка Тігардена, що знаходиться на відстані 12,5 світлових років від нас. Хоча вони були слабкішими за сигнал Wow!, вони були досить схожі, щоб дати підказки про походження знаменитого сигналу.

За словами вчених, сигнали біля зірки Тігардена пов'язані з міжзоряними хмарами холодного водню. Це може пролити світло на появу сигналу Wow!. Він може бути потужним спалахом випромінювання, який пройшов через хмару молекулярного кисню і стимулював газ виробляти потужний імпульс випромінювання близько 1420 МГц.

В результаті утворився природний астрофізичний мікрохвильовий лазер або мазер, що забезпечує інтенсивну концентрацію вузькосмугового світла на лінії водню, яка буде виглядати здалеку як сигнал Wow!.

Зірка Тігардена не може виробити спалах досить потужний, щоб він відповідав сигналу Wow!. Але інші зірки та космічні об'єкти – можуть.

Раніше міжнародна група, що складалася з понад 50 дослідників, виявили планету розміром із Землю, орбітальний період якої становить лише 5,7 години. Ймовірно, що планета переживає те, що називається приливним руйнуванням і зрештою буде поглинена зіркою.