UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потенційно населена: вчені знайшли недалеко від нас схожу на Землю планету

Вона знаходиться в жилій зоні зірки.

Вчені знайшли потенційно населену планету

Вчені знайшли потенційно населену планету

Міжнародна група вчених виявила Gliese 12 b – схожу на Землю планету, що знаходиться на відстані 40 світлових років або 378 трильйонів кілометрів від нас. За космічними мірками це зовсім поруч, повідомляє Science Alert.

Планету виявила група, до якої входили, зокрема, дослідники з Університету Макгілла та Західного університету, в рамках програми InfraRed Doppler Subaru (IRD-SSP). Вона спрямована на пошук планет у зоні населеності червоних карликів.

Читайте також: Марсохід Perseverance знайшов ймовірні сліди життя на Червоній планеті

Gliese 12 b обертається навколо зірки Gliese 12, червоного карлика. Такі світила менші, холодніші і більш численні, ніж зірки G-типу, такі як Сонце. Планети, що обертаються навколо червоних карликів, - найбільш перспективні кандидати на існування позаземного життя.

Gliese 12 – це вже другий червоний карлик, що знаходиться в межах 100 світлових років від нас, біля якого була виявлена планета розміром із Землю, яка отримує мінімальне випромінювання. Перша така зірка – TRAPPIST-1. Водночас, сильна активність цього світила, яке випускає високоенергетичні спалахи, ймовірно, є загрозою для життя планет, що обертаються навколо нього.

Gliese 12 є незвичайно неактивним червоним карликом, що означає, що її планети стикаються з набагато менш шкідливими умовами.

Особливо цікавою Gliese 12 b роблять її розмір та положення. Вона приблизно такого ж розміру, як Земля, що дозволяє припустити, що вона може мати схожий склад і середовище на поверхні. Але щоб підтвердити ці припущення, потрібні додаткові спостереження та моделювання.

Планета знаходиться всередині зони своєї зірки. Населена зона, яка часто називається «зоною Золотовласки», — це область навколо зірки, де умови підходять для існування рідкої води на поверхні планети. Водночас, фактично, наявність води залежить від атмосфери та умов на поверхні планети.

Ще одна цікава деталь полягає в тому, кількість світла зірки, яке отримує планета, перебуває між тим, що отримують від Сонця Венера та Земля. Подальше вивчення Gliese 12 b може допомогти вченим зрозуміти ключові відмінності між придатною для життя Землею та негостинною Венерою.

Раніше вчені за допомогою телескопа "Джеймс Вебб" виявили екзопланету, яка, за їхніми словами, може бути "найкращою ставкою на пошук інопланетного життя". На їхню думку, на планеті існує рідкий океан, температура якого становить близько 20 градусів Цельсія.