UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польська модельєрка створила «емоційний одяг», який реагує на зміну рівня стресу власника

Ці топи змінюють колір, реагуючи на пульс та температуру тіла

© Mila Łapko
© Mila Łapko
© Mila Łapko
© Mila Łapko
© Mila Łapko
© Mila Łapko

Польська модельєрка Іга Венглінська створила два топи, які змінюють колір або блимають, щоб допомогти користувачеві визначити, коли він відчуває стрес чи тривогу. Колекція Emotional Clothing, яка лягла в основу докторської дисертації Венглінської в Академії образотворчих мистецтв у Кракові, покликана «розширити сприйняття одягу».

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от IGA WĘGLIŃSKA (@igaweglinska)

Читайте також: Вчені розповіли, чому стресові ситуації запам'ятовуються краще за нейтральні

"Emotional Clothing складається з полісенсорних виробів, призначених для розширення меж сприйняття одягу за допомогою досвіду, заснованого на сенсорному заміщенні", - розповіла Венглінська в інтерв'ю Dezeen.

Mila Łapko

Сенсорне заміщення - це процес коли мозок отримує інформацію від одного почуття, наприклад, дотику, і перетворює її на сприйняття іншого почуття, наприклад, зору. Цей метод зазвичай використовується, щоб допомогти людям із ослабленим зором використовувати своє почуття дотику для читання шрифту Брайля.

"Колекція покликана стимулювати наше почуття участі змусити нас більше зосередитися на своєму тілі, наприклад, заспокоїти дихання, щоб знизити рівень стресу", - додала дизайнерка.

Читайте також: Вчені розповіли, чому стресові ситуації запам'ятовуються краще за нейтральні

Одяг Венглінської реагує на пульс, температуру та гальванічну реакцію шкіри (GSR) за допомогою датчиків, які, у свою чергу, викликають візуальну зміну освітлення. Стрес зазвичай викликає підвищення температури та прискорене серцебиття.

Mila Łapko

Це схоже на біологічний зворотний зв'язок – терапевтичну техніку, мета якої – допомогти людям краще зрозуміти своє тіло за допомогою датчиків, які вимірюють основні функції організму.

«Інтелектуальні матеріали, які використовуються в топах, повинні стимулювати когнітивну залученість та усвідомленість», – каже дизайнер. «Взаємодіючи з виробами, власник може не тільки отримувати інформацію про зміни власного тіла, вони можуть допомогти нам більше зосередитися на інтимних відносинах з одягом, контролювати реакції тіла або навіть ставити цілі, яких потрібно досягти, граючи з реакціями розумних матеріалів, такими як зміна кольору чи рух».

За допомогою хіміка та програміста дизайнер експериментувала з декількома інтелектуальними матеріалами, тестуючи вхідні та вихідні сигнали, щоб знайти той, який працює найкраще. У результаті вона використала комбінацію таких матеріалів, як неопрен, термопластичний поліестер або поліуретанова шкіра та полілактидний пластик. Отримані в результаті топи мають повторювати поведінку людської шкіри.

«Будь-який зв'язок із людською шкірою в моїх проектах покликаний підкреслити протезний характер робіт, а також підкреслити інтимний зв'язок з об'єктом», - пояснила вона. «Шкіра - як і моя концепція - реагує на психофізіологічні зміни в людському тілі: вона потіє, червоніє, нею біжать мурашки».

Нагадаємо, вчені з Єльського університету вивчили роботу біологічного годинника людини і з'ясували, що хронічний стрес збільшує «біологічний вік» людини. З чого сміливо можна зробити висновок, що розробка Іги Венглінські може допомогти людям жити довше та щасливіше.