UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погана знаменування: у Північній Америці обрушилися відразу дві древні структури

Вік однієї з цих структур оцінюється у сотні мільйонів років.

Подвійна арка обрушилася через зміни клімату

Подвійна арка обрушилася через зміни клімату

Дві доісторичні структури, що розташовуються в Північній Америці, обрушилися з різницею у дев'ять днів. Місцеві племена вважають, що це поганий знак, повідомляє Arkeonews.

Обрушилася знаменита Подвійна арка, також відома як Діра у даху, вона знаходиться в Національній зоні відпочинку Глен-Каньйон у штаті Юта у середу. За 9 днів до цього через дощі частково зруйнувалася піраміда на археологічному об'єкті Іуаціо в мексиканському штаті Мічоакан.

Читайте також: Сьогоднішнє потепління – лише "квіточки": кліматологи пророкують "ягідки"

Подвійна арка складається із двох арок природного походження, які розташовуються дуже близько одна до одної. Вона була однією з найвідоміших пам'яток Національного парку Арки.

Вона є стародавньою структурою, що складається з пісковика навахо, і датується періодом приблизно 190 мільйонів років тому. Свою назву Подвійна арка отримала через те, що складається з двох арок, які використовують той самий камінь для своїх зовнішніх сторін. Арка утворилася внаслідок водної ерозії згори. На думку доглядачів парку, Арка обрушилася через зміну рівня води та вплив хвиль озера Пауелл.

Раптова руйнація історичної конструкції порушила питання про те, як зміни клімату можуть вплинути на геологічні утворення.

Арка обрушилася невдовзі після часткового руйнування піраміди в Мексиці. Цегла на піраміді віком близько 1100 років - важлива частина історії народу пурепеча - відкололася від центральної частини південного фасаду і висипалася на траву. Ушкодження також виявили всередині піраміди, у тому числі на її підпірних стінах. На думку експертів, піраміда могла тріснути через посуху.

INAH

Хоча вчені вважають, що за обвалом обох об'єктів стоїть природа та зміни клімату, у місцевого племені пурепеча інша думка. Представники племені бачать у цих подіях погані ознаки.

«Для наших предків, будівельників, це було поганою ознакою, що вказує на близькість важливої події. Перед прибуттям конкістадорів сталося щось подібне, що, на думку пурепеча того часу, було пов'язано з тим, що боги Нана Куерхаепірі та К'єрі Куріквері були незадоволені», - заявив представник племені Таріакуїрі Альварес.

За його словами, у традиції пурпеча такі події розглядалися як попередження про важливі зміни та сигнал про невдоволення богів.

Раніше вчені заявили про те, що поверхня під крижаним щитом Антарктиди, яка піднімається в міру його танення, може суттєво вплинути на підвищення рівня моря. Але все залежатиме від того, як йтиме глобальне потепління.