UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна півкуля Землі повільно висихає – вчені

Багато в чому в цьому винен Ель-Ніньо.

Добре відомо, що вода є ключем до існування води на Землі. Але не всі знають, що лише 1% води на нашій планеті – це прісна вода, доступна людям, рослинам чи тваринам. Решта – це вода океанів або «замкнена» в льодовиках і скельних породах.

Нове дослідження свідчить про те, що Південна півкуля Землі висихає швидше, ніж Північна. У всякому разі, так відбувалося у 2001-2020 роках, повідомляє Science Alert.

За словами вчених, основна причина цього полягає в погодному феномені Ель-Ніньо, який виникає раз на кілька років, коли води Тихого океану нагрівають більше, ніж зазвичай.

Читайте також: Зміни клімату можуть вбити мільярд людей – вчені

Висновки вчених ґрунтуються на супутникових спостереженнях та вимірюваннях потоків річок та струмків. Це дозволило авторам роботи змоделювати та розрахувати зміни у доступності води.

Доступність води - це чиста різниця між кількістю води, що надійшла в ландшафт у вигляді опадів на суші, і водою, яка повертається в атмосферу в результаті загального випаровування або рослинами через листя.

У Південній півкулі розташовується лише чверть суші (виключаючи Антарктиду), але вона, мабуть, більш впливає на глобальну доступність води, ніж Північна. Новий аналіз показує сильне зниження доступності води у Південній Америці, більшій частині Африки, а також у центральній та північно-західній Австралії. Однак у деяких регіонах, таких як південна частина Південної Америки, води буде більше.

Незважаючи на значну різницю між регіонами, дослідження показало, що доступність води в Північній півкулі відносно збалансована. Частково це пов'язано з діяльністю людини, наприклад, іригацією, будівництвом гребель та виробництвом продуктів харчування. Ці чинники мають істотніший вплив у Північній півкулі, оскільки тут живе 90% населення планети.

Як Південна півкуля може вплинути на Північну

Частково відповідь на це питання криється в регіонах, які зазнають найбільшого впливу. У Південній Америці знаходяться тропічні ліси Амазонії, які відіграють важливу роль у регуляції клімату, а також є місцем існування для багатьох видів тварин і корінних народів.

Висихання тропічних лісів призведе до скорочення рослинності та збільшення ризику пожеж. Це буде катастрофою для людей та тварин, які мешкають у лісі. Крім того, пожежі можуть призвести до викиду мільярдів тонн вуглецю, який нині міститься в лісовій рослинності та ґрунтах.

Південна Америка також є великим сільськогосподарським експортером соєвих бобів, цукру, м'яса, кави та фруктів на світовий ринок. Зміни доступності води посилять навантаження на продовольчі системи в усьому світі.

Посуха на Африканському континенті також матиме серйозні негативні наслідки.

Раніше вчені опублікували доповідь про стан клімату, висновки якого жахають. Вони свідчать про те, що 20 із 35 життєво важливих показників, які використовуються для відстеження змін клімату, знаходяться на рекордно екстремальних значеннях.