UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пінгвіни засинають 10 тисяч разів на день: як їм вдається вижити

Птахи не сплять довше за п'ять секунд.

Вчені вивчили пінгвінів, які мешкають на острові Кінг-Джордж в Антарктиді, і з'ясували, що вони засинають приблизно 10 тисяч разів на день, але сплять лише по чотири секунди. Завдяки цьому птахам вдається постійно тримати під наглядом свої гнізда та яйця в них, повідомляє The Guardian.

Загалом, пінгвіни сплять по 11 годин на день, але ніколи не занурюються у фазу глибокого сну.

Читайте також: Палеонтологи виявили останки найбільшого відомого пінгвіна

Вчені вже вивчали сон пінгвінів у 1980-х роках. Але тоді їх відловлювали, поміщали до притулку та спостерігали за ними. Дослідники помітили короткі періоди сну, які назвали "сонливістю". Але нове дослідження показало, що пінгвіни так «сплять» протягом усього дня, але ніколи не поринають у глибокий сон.

«Сон антарктичних пінгвінів, що розмножуються, був сильно фрагментований за будь-яких умов і положень на суші», — пишуть дослідники в статті, опублікованій у журналі Science. Вчені вважають, що результати їхнього дослідження свідчать про те, що «мікросон може виконувати принаймні деякі відновлювальні функції сну». При цьому пінгвіни могли спати стоячи або лежачи.

У сон занурюються всі тварини, але цей стан робить їх уразливими для хижаків, оскільки вони втрачають здатність швидко реагувати на зміни у навколишньому середовищі. У новому дослідженні вчені вивчили сон пінгвінів у дикій природі, використавши електроенцефалограму (ЕЕГ) та безперервний відеозапис. Мікросон проявлявся в особливій активності мозку, крім того, пінгвіни заплющували очі. Близько полудня глибина сну птахів дещо збільшувалася, оскільки ризик нападу хижаків у цей час зменшувався.

У пінгвінів один партнер кілька днів сидить у гнізді, поки інший харчується далеко від нього. Занурення в глибокий сон зробило б яйця або дитинчат уразливими для хижаків.

Дослідники вивчили 14 пінгвінів, що висиджують яйця, з колонії, що налічує понад 2700 пар, що гніздяться. Відкриття того, що птахи сплять лише по чотири секунди, стало «безпрецедентним навіть серед пінгвінів».

Деякі види тварин сплять дуже мало без наслідків для працездатності. Наприклад, африканські кущові слони сплять у середньому дві години на день, і в основному стоячи. Іноді вони не спали по 48 годин.

У деяких видів існують відмінності між статями: самцям плодових мух потрібно спати більше 10 годин на день, тоді як самкам цілком достатньо чотирьох годин, і вони можуть вижити, якщо сплять менше 15 хвилин, і це не впливає на шанси на виживання.

Гігантські фрегати можуть місяцями перебувати у польоті під час океанських міграцій. У цей період вони можуть спати менше години на день, продовжуючи при цьому орієнтуватися та полювати. Повернувшись у гніздо, вони запасаються сном, сплять майже 13 годин на добу.

«У сукупності ці системи кидають виклик поширеній думці про сон як про важливий стан, від якого залежить якість неспання», - заявили вчені.

Нагадаємо, на початку року вченим за допомогою супутникових знімків вдалося виявити нову колонію імператорських пінгвінів в Антарктиді. Це вже відома колонія на узбережжі Антарктики, майже половина з них були знайдені за допомогою супутників.