UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пік зорепаду Оріоніди: як і коли можна побачити

Спостерігати за зорепадом найкраще цими вихідними.

У ніч з 21 на 22 жовтня піку досягне метеорний потік Оріоніди, який є «одним з найкрасивіших зорепадів на рік». На піку можна буде спостерігати близько 23 зірок, що «падають» на годину, повідомляє Smithsonian magazine.

Читайте також: Комета, яка мчить до Землі, відростила «роги»

Коли найкраще спостерігати

Метеорний потік буде найкраще видно незабаром після опівночі. Для спостережень краще вибрати місце далеко від вогнів міста. Побачити метеори можна буде у нижній половині неба.

Оріоніди входять в атмосферу Землі на швидкості близько 238 тисяч кілометрів на годину. В результаті в нічному небі можна буде побачити довгі смужки світла, деякі можуть бути помітними близько хвилини. У деяких випадках вони можуть перетворюватися на «вогняні кулі» або бути особливо яскравими.

Зазвичай, у пік метеорного дощу можна побачити зірку, що падає, кожні кілька хвилин.

Оріоніди отримали свою назву за сузір'ям, в якому розташовується їхній радіант, - сузір'ю Оріона. Довші смуги можна побачити далі від радіанта, тому спостерігати за зорепадом краще, знайшовши місце, в якому можна спостерігати за небом лежачи. Необхідно дивитися у бік частини неба, яка знаходиться трохи вище за сузір'я Оріона.

Варто пам'ятати, що Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії, в областях діє комендантська година, тому на вулиці в цей час не можна.

Як з'явилися Оріоніди

Ми можемо спостерігати метеорні дощі, коли наша планета проходить крізь частинки, залишені кометами. У цьому випадку йдеться про комету Галлея.

Вона була названа на честь британського астронома Едмона Галлея. У його часи вважалося, що комети проходять крізь Сонячну систему лише однин раз. Але в 1705 астроном розрахував орбіти декількох комет, використовуючи теорії гравітації і руху планет Ньютона. Галлей виявив схожість у трьох кометах, про які повідомлялося у 1531, 1607 та 1682 роках. Це дозволило припустити, що насправді це та сама комета.

Галлей передбачив, що комета повернеться 1758 року. Його припущення підтвердилося і комету назвали на його честь.

Комета Галлея здійснює оберт навколо Сонця за 75-76 років. Минулого разу її можна було побачити із Землі 1986 року, вона повернеться 2061-го.