UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підводні археологи виявили два бронзових корабельних тарана біля берегів Сицилії

Також там знайшли свинцеві снаряди для пращі, бронзові шоломи, римські й грецькі монети.

Команда підводних археологів біля Егадських островів виявила два бронзових тарана від військових кораблів, які використовувалися за часів Пунічних воєн, повідомляє N + 1.

Вони обстежили місце морської битви, яка точилася між римським і карфагенським флотом. Крім того, дослідники всього знайшли 25 таранів, проте найбільшою знахідкою стало торгове судно IV століття нашої ери.

Перша Пунічна війна була з 264 по 241 рік до нашої ери. Вона була найдовшою і безперервною морською війною між двома найбільшими державами Середземномор'я - Давнім Римом і Карфагеном.

Фінальним місцем битви стала битва при Егадських островах, які розташовані біля Сицилії, Італія. Вона проходила 10 березня 241 року до нашої ери та закінчилася перемогою римлян.

Читайте також: Археологи в Італії виявили рекордну кількість стародавніх знарядь зі слонової кістки

Тому морським археологам довелося вивчити площа у 270 квадратних кілометрів, з них на місце основної битви припадає 12 квадратних кілометрів.

Занурення на цій локації відбуваються ще з 2005 року, і ось у 2021 році команда знайшла два корабельних тарана. В ту епоху це було найважливіше знаряддя військових кораблів - ними топили ворогів з більшою ефективністю, ніж метальними машинами.

Крім цього, під час нової серії занурень археологи знайшли десятки свинцевих куль для пращі, кілька бронзових шоломів, а також римські й грецькі монети.

У цьому ж районі покоїлося затонуле торгове судно, що перевозило амфори, виготовлені в Лузитанії (зараз територія Португалії) і Бетіке (Іспанія) першої половини IV століття нашої ери.

В результаті експедиції 2021 року археологи виявили бронзові тарани та обладунки, які були технологічної вершиною свого часу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що в єгипетському порту Геракліон підводні археологи знайшли стародавні плетені кошики з фруктами. Фрукти приблизно з IV століття до нашої ери.