UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під Тихим океаном знайшли величезну структуру: що це

Ймовірно це морське дно періоду процвітання динозаврів.

На дні океану розташовується гігантська загадкова структура

На дні океану розташовується гігантська загадкова структура

Вчені виявили загадковий фрагмент породи Землі, який знаходиться глибоко під поверхнею Тихого океану. Він може пояснити те, чому в цьому регіоні нині формується океанічний хребет, що найшвидше росте у світі — Східно-Тихоокеанське підняття, повідомляє Science Alert.

Дослідження було проведено групою під керівництвом Цзінчуань Вана з Мерілендського університету. Вчені використали сейсмічні дані та виявили древні океанічні плити, що ховаються глибоко в надрах Землі. Вони датуються періодом процвітання динозаврів на планеті.

Читайте також: Мільйони років тому щось «натиснуло на кнопку» і вбило мешканців океану: що це було

"Наше відкриття відкриває нові питання про те, як глибини Землі впливають на те, що ми бачимо на поверхні на величезних відстанях і протягом тривалого часу", - заявив Ван.

Вчені виявили дивний потік мантії, що рухається напрочуд повільно під плитою Наска, яка межує з континентальною плитою Південної Америки.

Більшість об'єму Землі складається з нагрітих силікатних порід, затиснутих між холодною, тонкою зовнішньою корою і розпеченим ядром. Цей частково розплавлений шар мінералів, який називається мантією, дуже повільно тече протягом десятків мільйонів років через екстремальні перепади температур вище і нижче. Більш щільний, холодніший матеріал втягується в тепліші надра в процесі, що називається субдукцією.

В області, яку досліджували вчені, плита Наска занурюється під Південну Америку. Але на західній стороні плити знаходяться океанічний хребет, що швидко зростає, і гаряча точка геологічної активності під островом Пасхи, а також загадковий структурний розрив між центральною і східною частинами Тихого океану.

"Ми виявили, що в цьому регіоні матеріал занурювався приблизно з половиною очікуваної нами швидкості, що говорить про те, що перехідна зона мантії може діяти як бар'єр і уповільнювати рух матеріалу через Землю", - заявив Ван.

Вчені з'ясували, що ця структура холодніша і щільніша, ніж оточуючі регіони. Ймовірно, це скам'янілий фрагмент древнього морського дна.

«Ця потовщена область схожа на скам'янілий відбиток древнього фрагмента морського дна, який занурився у Землю приблизно 250 мільйонів років тому. Це дає нам можливість зазирнути у минуле Землі, чого ми ніколи не бачили раніше», - сказав Ван.

Цей фрагмент дна не розплавляється так, як навколишня мантія. Натомість він занурюється в гарячіші шари, змушуючи їх випинатися в структури, які називаються суперплюмами. На думку вчених, гаряча точка Великодня знаходиться над одним із цих плюмів.

Раніше вчені заявили про те, що вони «приголомшені» змінами в глибоководних течіях. За їхніми словами, швидкість і напрям глибинних течій біля узбережжя Мозамбіку змінюються набагато більше, ніж передбачалося.