UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перше у світі SMS-повідомлення продали на аукціоні

Вартість лоту склала 107 тисяч євро.

Перше у світі SMS-повідомлення, яке було надіслано у 1992 році, пішло з молотка на торгах, що проходили у Франції. Як повідомляється на сайті аукціонного дому Aguttes, вартість NFT-токену склала 107 тисяч євро (3,2 мільйона гривень).

Повідомлення містить лише 15 символів та два слова, Merry Christmas («З Різдвом»). Його 3 грудня 1992 року отримав Річард Джарвіс, один із керівників телекомунікаційного оператора Vodafone.

«NFT та пов'язаний із ним смарт-контракт надають виключне право власності на цей історичний цифровий артефакт», - йдеться на сайті аукціонного дому.

Читайте також: NFT-економіка створює таку ж нерівність, як і «справжня» – вчені

Зазначається, що повідомлення надіслав 22-річний програміст Ніл Папуорт. «Додавши різдвяне послання до рядків коду нового протоколу обміну мобільними повідомленнями, він заклав основу для системи, яка об'єднує людей у світі, де людські взаємодії дедалі частіше відбуваються у цифровій сфері», - зазначили в аукціонному домі.

Сам Папуорт зізнався пізніше, що він та його команда перебували під тиском перед Різдвом та прагнули створити нову систему зв'язку, яка дозволила б користувачам писати один одному короткі текстові повідомлення. Надсилання короткого «З Різдвом» виявилося поворотним моментом у розвитку технологій мобільного зв'язку.

Водночас, повідомлення про це не з'явилися у ЗМІ у 1992 році. В аукціонному домі називають це свідченням того, що ніхто не оцінив, що насправді сталося.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше аукціонний дім Christie's провів торги під назвою «Народження Вікіпедії», на які виставив два лоти. Один з них – NFT-токен у вигляді першої сторінки найбільшої онлайн-енциклопедії у світі. Його вартість становила 750 тисяч доларів.