UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перенесений ковід може погіршити пам'ять щонайменше на півроку – дослідження

Навіть тим, хто хворів у легкій формі, важче запам'ятовувати нову інформацію і фокусуватися на чомусь.

У людей, які хворіли на коронавірус, проблеми з пам'яттю можуть зберігатися протягом півроку після одужання, повідомляє телеканал NBC із посиланням на дані нового дослідження.

Науковці Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Сінай (США) вивчали різноманітні види когнітивних порушень у тих, хто хворів на ковід.

Дослідження проводилося з квітня 2020 по травень 2021 року, в ньому взяли участь 740 осіб. В анамнезі учасників був перенесений ковід, і не було деменції.

«Результати показали відносно високий рівень когнітивних порушень через 6-7 місяців після зараження пацієнтів коронавірусом», - йдеться в матеріалі.

У 24% видужалих спостерігалися проблеми з пам'яттю, виконанням декількох завдань, швидкістю обробки інформації, фокусуванням і через сім місяців після зникнення симптомів вірусу.

Зустрічалися також проблеми з недостатньою швидкістю обробки інформації та [blink title="виконавчими функціями" headinfo="Виконавчі функції"]Система високорівневих процесів, що дозволяє планувати поточні дії згідно зі спільною метою, змінювати реакцію залежно від контексту, вибірково приділяти увагу потрібним стимулам. Регулюються пре фронтальними ділянками кори головного мозку.[/blink], здатністю ініціювати, планувати, організовувати і виносити судження.

Майже кожен четвертий учасник дослідження стикався з труднощами при запам'ятовуванні нової інформації. На другому місці серед когнітивних дисфункцій – проблема з відтворенням спогадів.

Когнітивні порушення фіксувалися в різних вікових групах, включно з молодими людьми, зазначає авторка дослідження, клінічна нейропсихологиня Жаклін Беккер.

У пацієнтів, які пройшли через відділення інтенсивної терапії, окрім проблем з пам'яттю, також спостерігалися проблеми з мисленням. Однак когнітивні дисфункції фіксувалися й у пацієнтів, які перехворіли в легкій формі.

Читайте також: Фізичні тренування впливають на гостроту пам’яті — NYT

Нагадаємо, загрозу роботі мозку після перенесення важкої форми COVID-19 підтверджує спільне дослідження Імперського коледжу Лондона, Кембріджського та Чиказького університетів. Науковці зазначають, що у перехворілих навіть із легкими симптомами спостерігається порушення розумових здібностей (наприклад, погіршується пам’ять), які не відновлюються протягом щонайменше року.

А дослідники з Медичної школи Нью-Йоркського університету виявили в крові людей, що мали неврологічні ускладнення після перенесеного ковіду, вищий рівень маркерів хвороби Альцгеймера, ніж у пацієнтів без таких симптомів.