UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палеонтологи назвали Україну і Молдову батьківщиною сучасних страусів

Предки сучасних страусів сформувалися близько восьми мільйонів років тому.

Палеонтологи з Росії заявили про те, що предки сучасних страусів з'явилися близько восьми мільйонів років тому на території Західного Причорномор'я, де зараз розташовуються південь України та Молдова, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені вивчили шкаралупу страусів, проаналізувавши мікроскопічні пори, які розташовуються на ній. Дослідники розділили птахів на кілька груп: (A, S, As, Sn, Sd, Ss) — у залежності від розташування і форми заглиблень. Додатково вивчили їхНі кістки і зіставили отримані дані. Автори зазначили, що кісток було занадто мало — переважно зберігаються тільки фрагменти ніг, і їх важко досліджувати. Дані, отримані в результаті їхнього аналізу, послужили допоміжним матеріалом.

Виявилося, що візерунки A, S і As – найбільш давні, шкаралупи з такими особливостями знаходили в основному в Африці та Азії. Група Sn характерна для території Східної Європи, а Ss, наймолодша -  знову для Африки.

Дослідники відтворили розселення птахів по континентах. Перші страуси з'явилися близько 23 мільйонів років тому в Африці. Близько 15 мільйонів років тому вони проникли в Туреччину і розселилися по Азії. Нарешті, вони потрапили в Східну Європу, де і проходила їхня подальша еволюція.

Вісім мільйонів років тому для Євразії були характерні відкриті саванноподобні ландшафти і досить теплий клімат, придатний для життя ще примітивних птахів. Вони розселилися по всьому континенту: від Китаю і Монголії до Іспанії, а в Північному Причорномор'ї в цей час з'явився тип дрібного страуса, шкаралупа якого дуже схожа на сучасну. Він є предком сучасних видів і розвивався близько трьох-чотирьох мільйонів років, а потім повернувся назад до Африки.

Вчені відзначають, що еволюція страусів була не поступовою. З Африки вийшли кілька груп, як і з Євразії на останніх етапах еволюції. Деякі види залишилися в Євразії, оскільки викопну палеозойську шкаралупу страуса знаходять в Азії і Східного Сибіру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше палеонтологам вдалося знайти новий вид динозавра, який жив в Арктиці 70 мільйонів років тому. Відкриття вчених свідчить про те, що динозаври проводили в Арктиці все життя, від появи на світ до смерті.